Antena 3 CNN Externe Rusia răspunde la acuzațiile ca avioanele ei militare ar fi hărțuit o fregată olandeză

Rusia răspunde la acuzațiile ca avioanele ei militare ar fi hărțuit o fregată olandeză

Rusia a reacționat la scurt timp după ce Ministerul Apărării din Olanda a acuzat că aviația rusă a efectuat manevre periculoase în apropierea fregatei Evertsen.

Rusia răspunde la acuzațiile ca avioanele ei militare ar fi hărțuit o fregată olandeză
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    30 Iun 2021   •   12:02

Moscova a reacționat astăzi la scurt timp dupa ce Ministerul Apărării din Olanda a acuzat ca aviația rusă a efectuat manevre periculoase în apropierea fregatei Evertsen, susținând că nava olandeză se îndrepta spre apele teritoriale ale Rusiei.

Reacția Ministerului Apărării din Rusia survine acuzelor Ministerului Apărării din Olanda care susținea că avioanele de luptă rusești au creat o situație nesigură în Marea Neagră, zburând prea jos peste fregata Evertsen.

Acesta ar fi al doilea incident naval cunoscut în ultima săptămână în Marea Neagră. Anterior, Moscova a susţinut că a trans focuri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l goni din apele sale teritoriale.

Londra a respins această versiune şi a precizat că HMS Defender a navigat printr-un culoar maritim internaţional din apropierea Crimeei, peninsula anexată de Rusia în 2014.

Cu acest prilej, Londra a reiterat că susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

La 24 iunie 2021, mijloacele Flotei Mării Negre care monitorizau mișcările navelor NATO în Marea Neagră au stabilit că fregata olandeză Evertsen a schimbat cursul din apele internaționale și a început să se îndrepte spre strâmtoarea Kerci. Pentru a preveni încălcarea apelor teritoriale rusești avioane de luptă Sukhoi-30 și Sukhoi-24 au trecut la interceptarea navei și au efectuat zboruri lângă fregata olandeză la o distanță sigură", a declarat Ministerul Apărării, adăugând că fregata s-a îndepărtat imediat de granița rusă și a continuat traseul pe cursul inițial.

Conform rușilor avioanele au respectat cu strictețe regulile internaționale. ”Toate zborurile efectuate de avioane rusești au fost efectuate în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian”, a mai spus Ministerul Apărării din Rusia

Avioanele s-au întors la bază după ce și-au îndeplinit sarcina de zbor, potrivit TASS.

Ank Bijleveld-Schouten, ministrul olandez al apărării, a calificat acțiunea Rusiei drept „iresponsabilă”. „Evertsen avea tot dreptul să navigheze acolo”.

Nu există nici o justificare pentru astfel de acte agresive, care cresc inutil riscul de accidente”, a afirmat aceasta.

Aceste acţiuni, care au durat cinci ore, „sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mări”, subliniază ministerul olandez într-un comunicat.

Ea a mai spus că țara sa va discuta cu Rusia la nivel diplomatic despre acest incident.

×
Subiecte în articol: Olanda Marea Neagrã avioane
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close