Antena 3 CNN Externe Cine s-a raliat Rusiei în recunoașterea separatiștilor din Donbas | Un club select, cu două țări mici și una mare, care se încălzește pe margine

Cine s-a raliat Rusiei în recunoașterea separatiștilor din Donbas | Un club select, cu două țări mici și una mare, care se încălzește pe margine

Două state au anunțat, marți noaptea, că "susțin" decizia Moscovei de a recunoaște independența separatiștilor care controlează porțiuni din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk.

Cine s-a raliat Rusiei în recunoașterea separatiștilor din Donbas | Un club select, cu două țări mici și una mare, care se încălzește pe margine
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Feb 2022   •   13:36

Este vorba de Siria - unde trupele ruse l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să se mențină la putere - și de Nicaragua.

Nu este clar, pentru moment, dacă cele două state vor proceda similar Moscovei și vor recunoaște independența republicilor separatiste sau se vor limita doar la susținerea declarativă a deciziilor Kremlinului, notează BBC.

Sursa citată mai amintește că separatiștii din Donețk și Lugansk sunt susținuți de alți separatiști, cei din Osetia de Sud, unde trupele ruse au intrat în 2008, în timpul războiului ruso-georgian de cinci zile.

Alte câteva state cu legături strânse cu Rusia și-au exprimat susținerea față de acțiunile din ultima perioadă ale lui Vladimir Putin, fără a proceda însă la recunoașterea independenței separatiștilor.

Este vorba de Cuba, Iran și Coreea de Nord, regimul lui Kim Jong-Un făcând apel la SUA în cursul acestei luni să înceteze "politica ostilă" de "izolare și slăbire a Rusiei".

De asemenea, China a criticat ultimele măsuri anunțate de SUA la adresa Rusiei, anunțând că nu se va ralia politicii de sancțiuni, întrucât acestea "nu au reprezentat niciodată o modalitate eficientă" de a rezolva problemele.

"China s-a opus întotdeauna oricăror sancțiuni ilegale, impuse unilateral", a declarat Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

×
Subiecte în articol: Rusia donetk Lugansk Siria nicaragua China
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close