x close

Rusia reia livrările de cărbune spre Ucraina, anunţă Kievul

de S.T.    |    06 Dec 2014   •   22:19
Rusia reia livrările de cărbune spre Ucraina, anunţă Kievul 534 Foto: examiner.com

Rusia a reluat livrările de cărbune spre Ucraina care, confruntată cu o primă penurie, a fost nevoită deja să recurgă la întreruperi masive ale alimentării cu electricitate, a anunţat sâmbătă Ministerul ucrainean al Energiei, relatează AFP.

"Vagoane care conţin aproximativ 50.000 de tone de cărbune sunt deja în drum spre centralele termice. Este vorba de cărbunele care a fost blocat la frontiera rusă", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Importurile de cărbune rusesc în Ucraina erau suspendate de două săptămâni, căile ferate ruse evocând probleme de transport, însă fără a preciza motivele, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Anumiţi experţi ucraineni au văzut în acest fapt un nou mijloc de presiune al Rusiei asupra Ucrainei, confruntată în Est cu o rebeliune prorusă pe care Kievul acuză Moscova că o susţine militar.

Producţia de electricitate din Ucraina depinde de aproape 40% de cărbune, de care această ţară este lipsit după pierderea bazinului de huilă din Est şi a minelor sale, distruse de bombardamente sau aflate sub controlul rebelilor proruşi.

Pentru a compensa aceste pierderi, Kievul a anunţat vineri că negociază cu Rusia achiziţia de electricitate, cu risul de a creşte şi mai mult dependenţa sa energetică de marele stat vecin.

Citeşte mai multe despre:

Ucraina Kiev Rusia
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati