Antena 3 CNN Externe Rusia reia relaţiile diplomatice cu Ucraina

Rusia reia relaţiile diplomatice cu Ucraina

Rusia reia relaţiile diplomatice cu  Ucraina
Sursa foto: rusia ucraina
20 Ian 2010   •   20:32

Preşedintele rus Dmitri Medvedev declara că ţara sa va pune capăt perioadei de îngheţ a relaţiile cu Ucraina, un pas ce vine după înfrângerea preşedintelui pro-occidental din fosta republică sovietică.

Anunţul că Rusia va trimite un ambasador în ţara vecină după un îngheţ de cinci luni a venit după ce doi candidaţi consideraţi ca apropiaţi Moscovei se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale de la Kiev.
Alegerile au marcat o răsturnare în Ucraina, care stabile cursul spre UE şi NATO după revoluţia portocalie din 2004.

"Cred că ar trebui să începeţi datoriile ca ambasador în Ucraina şi să începeţi totul pentru a întări caracterul de prietenie din relaţiile statelor noastre," i-a cerut Medvedev ambasadorului Mihail Zurabov.
Acesta fusese numit ambasador anul trecut, dar în august Moscova a anunţat că nu îl va trimite la Kiev ca protest la politica anti-rusă a preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko.
La alegerile de duminică, Iuşcenko a ieşit doar pe un umilitor loc cinci.
În turul doi se vor confrunta politicianul pro-rus Viktor Ianukovici şi premierul Iulia Timoşenko.

"Sper că rezultatele finale din Ucraina vor conduce la un guvern eficient şi capabil, orientat spre dezvoltarea de relaţii constructive, multidimensionale, de prietenie cu Rusia," arăta Medvedev .

Iuşcenko a deranjat în trecut Moscova prin încercarea de integrare a Ucrainei în alianţa militară NATO, sprijinirea Georgiei şi campania dusă pentru ca foametea de pe vremea lui Stalin, în urma căreia au murit milioane de ucraineni, să fie clasificată drept genocid.
La alegerile de duminică, acesta a obţinut însă doar cinci procente din voturi.
Într-o declaraţie separată, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a cerut ca viitorul învingător în alegeri să nu facă jocuri politice cu Moscova.

Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close