Antena 3 CNN Externe Rusia confirmă că nu se grăbește cu retragerea trupelor din apropierea Ucrainei

Rusia confirmă că nu se grăbește cu retragerea trupelor din apropierea Ucrainei

Rusia anunță că retragerea trupelor mobilizate în vestul țării se va întinde pe mai multe săptămâni.

Rusia confirmă că nu se grăbește cu retragerea trupelor din apropierea Ucrainei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2022   •   14:41

Precizarea vine în contextul în care NATO și SUA și-au exprimat scepticismul și au cerut dovezi, după ce Moscova a comunicat retragerea mai multor unități participante la manevrele militare care au îngrijorat Occidentul și au alimentat temerile privind o invazie în Ucraina.

Configurația forțelor armate ale Rusiei în vestul țării va reveni la normal în trei-patru săptămâni, a declarat ambasadorul Federației Ruse în Irlanda, Iuri Filatov, conform TASS și Reuters.

În paralel, Rusia a informat că nu va participa la reuniunea Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în timpul căreia se va discuta despre exercițiile militare comune cu Republica Belarus, 

Întrevedere este programată să înceapă miercuri la ora 16 (ora României) la Viena și a fost cerută de Estonia, Letonia şi Lituania.

Ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, a declarat miercuri că niciun soldat sau echipament militar din Rusia nu va rămâne în țară după finalizarea exercițiilor comune.

În analizele citate de presa internațională, teritoriul Republicii Belarus era indicat drept punct de lansare a unei posibile invazii în Ucraina. Pe lângă Belarus (nord), celelalte două coridoare de invazie ar fi fost configurate dinspre vestul Rusiei și dinspre sud (din Crimeea).

După SUA și NATO, nici Zelenski nu crede vorbele Moscovei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că nu a constatat momentan nicio retragere a trupelor ruse de pe pozițiile din apropierea frontierei comune.

''Să fiu sincer, noi reacționăm la realitatea care există și nu vedem deocamdată vreo retragere, doar am auzit despre ea'', a spus el în timpul unei vizite în vestul Ucrainei.

''Cred că toți oamenii normali se așteaptă la o dezescaladare. În ceea ce privește amenințarea, am spus de multe ori că suntem calmi în legătură cu orice amenințări, pentru că ne amintim că toată această situație nu a început ieri. Acest lucru se întâmplă de mulți ani. Atunci când trupele se retrag, toată lumea va vedea asta. Dar, pentru moment, este doar o declarație'', a adăugat Zelenski.

După săptămâni întregi de tensiuni, Moscova a anunțat, marți, începutul retragerii soldaților ruși concentrați de mai multe luni în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Miercuri, armata rusă a comunicat încheierea manevrelor militare și plecarea unora dintre forțele sale din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina retragere
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close