Antena 3 CNN Externe Rusia a anunțat că revendică ape maritime și schimbă unilateral granițele cu două țări NATO | "O escaladare evidentă împotriva NATO și UE!"

Rusia a anunțat că revendică ape maritime și schimbă unilateral granițele cu două țări NATO | "O escaladare evidentă împotriva NATO și UE!"

Rusia a decis în mod unilateral să își modifice granițele maritime cu două state NATO în Marea Baltică.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2024   •   15:49

Este vorba despre Lituania și Finlanda.

Decizia este menționată într-un decret din 21 mai anul curent, publicat pe site-ul guvernului rus, relatează presa internațională.

Astfel, conform sursei citate, regimul de la Moscova intenționează să își declare dreptul asupra apelor interioare din partea de est a Golfului Finlandei și din apropierea orașelor Baltîsk și Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad.

De asemenea, Rusia intenționează să schimbe coordonatele geografice în apropierea insulelor Sommers, Jahi, Rodsher, Malyi Tyuters, Vigrund și Gogland, precum și a promontoriului nordic de pe râul Narva, în apropierea frontierei de stat cu Finlanda.

În modificările propuse, Rusia a reevaluat și anumite zone de la granița cu Lituania.

Ministru lituanian: "O escaladare evidentă împotriva NATO și UE!"

Coordonatele geografice actuale, stabilite printr-un decret al Consiliului de Miniștri al URSS din 1985, "nu corespund pe deplin situației geografice actuale", se arată în documentul citat.

O primă reacție la intenția Moscovei de modifica unilateral granițele maritime cu cele două state membre NATO a venit, miercuri, de la Vilnius.

"O altă operațiune hibridă rusă este în curs de desfășurare, încercând,  de data aceasta, să răspândească frica, incertitudinea și îndoiala cu privire la intențiile Moscovei în Marea Baltică.

Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO și UE și trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător", a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cine e Babasha, manelistul care a împărțit țara în două
x close