Antena 3 CNN Externe Rusia s-a retras din discuţiile cu Georgia de la Geneva

Rusia s-a retras din discuţiile cu Georgia de la Geneva

Rusia s-a retras din discuţiile cu Georgia de la Geneva
Sursa foto: rusia georgia
19 Mai 2009   •   19:33

Rusia a anunţat luni că s-a retras din discuţiile cu Georgia consacrate securităţii din Caucaz, în urma refuzului regiunii separatiste Abhazia de a participa.
Delegaţiile din Rusia şi dintr-o altă regiune rebelă sprijinită de Moscova, Osetia de Sud, s-au retras de la discuţii, a declarat viceministrul rus de externe Grigori Karasin, citat de Interfax.
"Discutarea unor probleme serioase despre securitate fără una dintre părţi ar fi un exerciţiu sortit eşecului", a declarat Karasibn. "Osetia de Sud s-a retras din consultări împreună cu noi", a adăugat el.

Separatiştii abhazi au anunţat sâmbătă că vor boicota discuţiile consacrate securităţii din Caucaz, prevăzute prin acordurile din septembrie, care au pus capăt conflictului dintre Moscova şi Tbilisi. Abhazii au luat această decizie în urma unui diferend cu ONU.

Regiunea separatistă aşteaptă un raport ONU despre statutul său, a cărui publicare, prevăzută în 15 mai, a fost amânată pentru 18, ziua demarării discuţiilor, ceea ce nu-i lasă timp Abhaziei pentru analizarea concluziilor. "De la început am spus că participarea noastră la discuţiile de la Geneva despre Caucaz depinde de poziţia ONU cu privire la statutul republicii noastre", a spus ministrul abhaz de externe Serghei Şamba.

"Nu vom participa la această rundă de negocieri pentru că nu are rost să discutăm probleme de securitate din Osetia de Sud şi Abhazia în lipsa delegaţiei abhaze. Însă vom reveni la aceste discuţii în cazul în care Abhazia îşi va reglementa divergenţele cu ONU", a declarat şi şeful delegaţiei osete Boris Ciociev.

Discuţiile de la Geneva, care au ca scop îmbunătăţirea securităţii în apropiere de regiunile separatiste georgiene, dar şi a situaţiei refugiaţilor, au fost haotice încă de la lansare, în octombrie, din cauza relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Georgia.

Un acord privind mecanismele de prevenire a incidentelor pe teren, încheiat cu greu la ultima reuniune, din luna februarie, a rămas literă moartă.

Tbilisi a lansat în august anul trecut o ofensivă militară pentru a încerca să preia din nou controlul asupra teritoriului separatist Osetia de Sud, susţinut de Moscova. În replică, Rusia a trimis masiv trupe în Georgia, după care a recunoscut independenţa acestei regiuni şi a Abhaziei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Georgia geneva
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close