Antena 3 CNN Externe Mii de spioni ai lui Putin în Occident, în urma unei mega-operațiuni pusă la cale de Moscova

Mii de spioni ai lui Putin în Occident, în urma unei mega-operațiuni pusă la cale de Moscova

Rusia a comandat aproape 200.000 de noi pașapoarte diplomatice în tentativa de a-i ajuta pe oficialii și spionii ruși, precum și pe soțiile acestora, să ocolească sancțiunile occidentale.

Mii de spioni ai lui Putin în Occident, în urma unei mega-operațiuni pusă la cale de Moscova
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2022   •   11:05

Potrivit publicației britanice Daily Mail, Ministerul de Externe de la Moscova a cerut "brusc" tipărirea rapidă a aproape 175.000 de astfel de documente, al căror cost este estimat de sursa citată la 3,3 milioane de lire sterline.

Publicația britanică remarcă faptul că ministerul condus de Serghei Lavrov nu are mai mult de 15.000 de angajați.

Dintre aceștia, doar unul din trei se califică pentru statutul diplomatic.

Publicației de opoziție SOTA a relatat că, în conformitate cu legile ruse, angajații serviciului de securitate FSB - succesor al serviciului de spionaj KGB, din perioada sovietică - se califică pentru pașapoarte diplomatice atunci când se află în misiuni în străinătate.

În aceeași situație se află și ofițerii FSO, un serviciu de protecție care îi păzește pe Vladimir Putin și alți oficiali ruși de rang înalt.

Elita politică, aparatul judecătoresc și birocrații lui Putin sunt îndreptățiți la pașapoarte diplomatice

Parlamentarii ruși, judecătorii și procurorii pot solicita, la rândul lor, pașapoartele menționate, care pot facilita călătoria și eluda vizele în unele țări.

Soții și soțiile posesorilor de pașapoarte diplomatice se pot califica, de asemenea, pentru astfel de documente.

La fel, miile de funcționari publici care lucrează pentru aparatul birocratic al lui Putin de la Kremlin.

Ordinul Ministerului de Externe de la Moscova vine pe fondul sancțiunilor fără precedent din partea Occidentului, care restrâng opțiunile de călătorie ale multor membri ai elitei ruse.

Însă cele mai multe suspiciuni sunt legate de faptul că aceste pașapoarte vor fi folosite de oficiali și spioni ruși care încearcă să aibă, din nou, acces în Occident.

Uniunea Europeană le-a interzis deținătorilor de pașapoarte diplomatice ruse să obțină automat vize cu intrări multiple și, de asemenea, va introduce amprentarea digitală a utilizatorilor acestor documente, precizează Daily Mail.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close