Antena 3 CNN Externe Rusia: Scutul american nu va primi avantaje în noul tratat

Rusia: Scutul american nu va primi avantaje în noul tratat

Rusia: Scutul american nu va primi avantaje în noul tratat
Sursa foto: scut antiracheta
29 Mar 2010   •   08:22

Noul tratat ruso-american de reducere a armamentului ce va fi semnat în curând nu conţine nicio clauză care să faciliteze drumul pentru SUA de a construi un scut antirachetă ce prezintă o ameninţare la adresa Rusiei, arăta ministul rus de Externe, Serghei Lavrov .

"Nimic în acest trata nu conţine clauze care să uşureze misiunea SUA de a dezvolta un scut antirachetă ce va prezenta un risc pentru Rusia," sublinia Lavrov într-un interviu pentru un post TV rusesc.
Moscova şi Washington au anunţat, vineri, că un nou tratat de control al armelor strategice, ce să reducă focoasele nucleare la 1550 şi a vehiculelor de livrare la 800 de fiecare parte, urmând a fi semnat pe 8 aprilie la Praga.

Rusia şi Statele Unite negociază un pact de control al armelor strategice de la întâlnirea din aprilie anul trecut a celor doi preşedinţi, dar negocierile au fost întârziare de planurile americane pentru o apărare antirachetă în Europa fiind un punct important de dezacord.


"Nu putem interzice SUA să facă progrese în dezvoltarea apărării antirachetă, dar legătura dintre aceste dezvoltări şi calitatea şi cantitatea armelor strategice ofensive va fi clar fixată în acest tratat" .
Secretarul american al Apărării, Robert Gates, declara vineri că tratatul, dacă este ratificat, nu va împiedica SUA de la "îmbunătăţirea şi desfăşurarea" de elemente ale apărării antirachetă din Europa.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scut antiracheta Serghei Lavrov
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close