Antena 3 CNN Externe Rusia şi China au amânat semnarea unui contract de furnizare de petrol din Siberia în Shanghai

Rusia şi China au amânat semnarea unui contract de furnizare de petrol din Siberia în Shanghai

Rusia şi China au amânat semnarea unui contract de furnizare de petrol din Siberia în Shanghai
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Iun 2011   •   19:48

Rusia şi China au amânat semnarea unui contract pentru furnizarea de petrol din Siberia în zona slăbită din punct de vedere al resurselor din China, după ce nu au căzut de comnun acord la un preţ, conform AP.

În 2010, companiile de stat Gazprom şi China National Petroleum Company au decis să înceapă discuţiile pentru furnizarea produselor petroliere prin proeictul Altai, începând din 2015, dar discuţiile au fost sistate din cauza preţurilor.

Moscova a dorit să furnizeze gaz la preţuri asemănătoare celor folosite în Europa, dar China nu este dispusă să accepte asemenea preţuril, considerând că sunt mult prea mari.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a anunţat amânarea discuţiilor, după discuţii cu preşedintele chinez Hu Jintao, la Kremlin. "Documentele sunt încă în dezbatere”, a declarat Medvedev. "Acestea ne vor asigura o piaţă în creştere dar şi contracte pe termen lung la preţuri avantajoase.”

China, care în prezent cumpără petrol de la Turkmenistan şi Kazakhstan şi importă gaz lichefiat de la Australia şi Yemen doreşte preţuri mult mai joase.

Gazprom a declarat că lucrările la Altai, conducta care va face legătura cu China, vor demara la mijlocul anului 2011 şi vor fi finalizate până în 2015. Acest proiect ar trebui să furnizeze 70 de miliarde de metri cubi de petrol în fiecare an în Shanghai.

Preşedintele Chinei, Hu Jintao, se află într-o vizită oficială în Rusia, pentru a întări cooperarea dintre cele două state în mai multe domenii.


×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close