Antena 3 CNN Externe Rusia şi Libia au încheiat un acord de cooperare în domeniul nuclear civil

Rusia şi Libia au încheiat un acord de cooperare în domeniul nuclear civil

Rusia şi Libia au încheiat un acord de cooperare în domeniul nuclear civil
02 Noi 2008   •   10:48

Rusia şi Libia au semnat un acord de cooperare în domeniul nuclear civil, în timpul vizitei la Moscova a liderului libian Muammar Gadhafi. Ca un semn al bunelor relaţii dintre cele două ţări, Gadhafi l-a invitat pe premierul Vladimir Putin în cortul său, instalat în grădinile Kremlinului. Liderul libian a fost primit, mai întâi, de preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.
Gadhafi, care nu a mai vizitat Moscova de peste douăzeci de ani, a amintit că, în trecut, relaţiile bilaterale s-au concentrat în domeniul militar şi în cel politic. El a adăugat că, acum, cooperarea în sectorul petrolului şi gazelor este cea mai importantă. Rusia doreşte să participe la exploatarea bogatelor resurse petroliere din Libia, de care sunt interesate şi companiile occidentale, după ridicarea sancţiunilor impuse regimului de la Tripoli. Dar cooperarea militară îşi păstrează importanţa: potrivit presei, Libia ar putea cumpăra avioane, tancuri şi rachete ruseşti în valoare totală de două miliarde de dolari.
În semn de prietenie, după discuţiile cu premierul Vladimir Putin, Gadhafi l-a invitat la o conversaţie relaxată în cortul pe care şi l-a instalat ca la fiecare deplasare în străinătate. Temperatura în cort nu depăşea 10 grade, astfel că Putin a preferat să-şi păstreze pardesiul, deşi ambianţa era încălzită de focuri de tabără.
La convorbire a luat parte şi cântăreaţa franceză Mireille Mathieu, care a oferit, la Kremlin, un recital în prezenţa celor doi oameni de stat. Mireille Mathieu, care rămâne foarte populară în Rusia şi după patru decenii de activitate, a calificat întâlnirea cu Gadhafi drept o ?surpriză neaşteptată?.
Sursa foto: gulfnews.com
Antena 3

×
Subiecte în articol: Muammar Gaddaffi
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close