Antena 3 CNN Externe Rusia şi SUA au finalizat un program de transformare a unor focoase nucleare în energie electrică

Rusia şi SUA au finalizat un program de transformare a unor focoase nucleare în energie electrică

Rusia şi SUA au finalizat un program de transformare a unor focoase nucleare în energie electrică
Sursa foto: Foto: ziarelive.ro
de S.T.    |    08 Apr 2014   •   08:24

Statele Unite au finalizat plăţile efectuate în baza unui acord istoric privind importul de uraniu puternic îmbogăţit rusesc pentru producerea de energie electrică, a anunţat compania de stat Techsnabexport, relatează RIA Novosti.

"Am primit ultima plată de la Corporaţia americană de îmbogăţire (a uraniului) în martie", a anunţat Techsnabexport, adăugând că obligaţiile sale în cadrul contractului de furnizare de uraniu slab îmbogăţit s-au încheiat la sfârşitul anului trecut.

Ultimul transport de uraniu rusesc provenind de la focoase nucleare, convertit în combustibil de reactor, a sosit la Baltimore, pe mare, la începutul lui decembrie, încheind un program care a furnizat 10% din energia electrică a Statelor Unite în ultimii 15 ani.

Acordul HEU-LEU, cunoscut şi sub numele de "Megatone (transformate) în Megawaţi", a vizat convertirea a 500 de tone de uraniu puternic îmbogăţit (HEU) în combustibil nuclear în vederea utilizării în centrale nucleare americane.

Livrările ruseşti au produs şapte trilioane de kilowaţi de energie în Statele Unite, de la sosirea primului transport, în 1998.

Rusia a încasat 17 miliarde de dolari în cadrul programului, care a furnizat energie electrică pentru unul din zece becuri în Statele Unite.

×
Subiecte în articol: focoase nucleare energie electrică
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close