x close

Rusia şi SUA au găsit "puncte de contact" pentru soluţionarea crizei siriene

de G.S.    |    09 Iun 2012   •   09:54
Rusia şi SUA au găsit "puncte de contact" pentru soluţionarea crizei siriene Foto: INTACT Images/EPA

Rusia şi Statele Unite au găsit "puncte de contact" privind soluţionarea crizei siriene, a declarat vineri ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe Ghennadi Gatilov la finalul consultărilor ruso-americane de la Moscova, relatează AFP.
   
"Sper că vom putea găsi împreună calea către o soluţie politică a crizei. În cursul discuţiilor, am găsit mai multe puncte de contact", a scris Gatilov pe contul său de Twitter fără a face alte precizări.
   
Gatilov s-a exprimat după consultările ruso-americane la Moscova la care a luat parte şi trimisul Departamentului de Stat american Frederic Hof.
   
Această întâlnire la Moscova intervine în timp ce presiunea se accentuează asupra Rusiei, aliat neclintit al Damascului de la începutul revoltei acum 15 luni în Siria, pentru a susţine o tranziţie politică care include îndepărtarea de la putere a preşedintelui Assad.
   
Secretarul de Stat american Hillary Clinton a solicitat preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere în Siria.
   
Moscova pare să se fi distanţat de Assad în ultimele săptămâni însă continuă să livreze arme Siriei şi se opune puternic oricărei intervenţii militare străine, cum a fost cazul Libiei.
   
Rusia insistă asupra necesităţii aplicării planului de pace al emisarului internaţional pentru Siria, Kofi Annan, şi cere astfel Occidentului să se folosească de influenţa asupra grupurilor armate ale opoziţiei siriene.
   
Rusia propune de asemenea organizarea unei conferinţei internaţionale cu privire la Siria, care ar trebui să includă şi Iranul, o propunere privită cu reticenţă de Washington.

Parteneri
Parteneri
sati