Antena 3 CNN Externe Rusia şi SUA cad de acord să discute despre reducerea arsenalului nuclear

Rusia şi SUA cad de acord să discute despre reducerea arsenalului nuclear

Rusia şi SUA cad de acord să discute despre reducerea arsenalului nuclear
Sursa foto: medvedev obama
02 Apr 2009   •   13:54

Preşedinţii rus şi american au anunţat miercuri că negociatorii vor începe imediat discuţiile pentru reducerea armelor strategice, ce ar putea duce arsenalul sub 1700 de focoase.
?Am căzut de acord să căutăm o nou reducere în arsenalul nostru ofensiv strategic într-un proces pas-cu-pas, începând cu înlocuirea tratatatului START cu unul nou?, arătau Dmitri Medvedev şi Barack Obama într-un comunicat comun după întâlnirea lor de la Londra.

START 1, semnat în 1991, obliga Washington şi Moscova să reducă focoasele nucleare de la 6000 la 1600 de fiecare parte. Acesta expiră pe 5 decembrie.
În 2002, un acord adiţional a fost semnat, ce viza un număr de1700-2200 focoase până în decembrie 2012.
Acum preşedinţii celor două state au căzut de acord ca noul tratat să reducă arsenalul la niveluri mai mici decât cel semat acum şapte ani.
Rusia şi SUA posedă 90% din armele nucleare la nivel global.
Pe de altă parte, cei doi preşedinţi nu s-au înţeles în ce priveşte scutul antirachetă american din Europa.
?Pe fondul recunoaşterrii că diferenţele rămân asupra scopului desfăşurării activelor de apărare antirachetă în Europa, am discutat noi posibilităţi pentru cooperare mutuală internaţională în domeniul apărării antirachetă, având în vedere evaluări comune ale provocărilor şi ameninţărilor, menite a creşte securitatea statelor noastre şi a aliaţilor şi partenerilor?, se arăta îm comunicat.

Washington s-a înţeles cu Varşovia şi Praga să desfăşoare 10 rachete interceptoare în Polonia şi un radar în Cehia până în 2013. SUA susţine că sistemul este menit a oferi apărare contra unor state precum Iran.
Rusia consideră planul o ameninţare la adresa securităţii sale şi în noiembrie Moscova ameninţa că va desfăşura rachete Iskander-M în enclava Kaliningrad, vecină cu Polonia şi Lituania .

Cei doi preşedinţi au stabillit ca termen limită luna iulie pentru înlocuirea START, dată ce coincide cu prima vizită a lui Obama în Rusia.
În plus, Barack Obama a acceptat să sprijine Rusia pentru intrarea în OMC, în schimbul ajutorului Moscovei în convingerea Iranului să restabilească încrederea în ?natura sa paşnică?.
Documentul comun mai face aminitire despre Afganistan, pentru rezolvarea conflictului în "context regional ," despre care se spune că semnifică acordul Rusiei de a da o mână de ajutor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close