Antena 3 CNN Externe Rusia ameninţă că se retrage de la Staţia Spaţială Internaţională dacă SUA nu retrage sancţiunile

Rusia ameninţă că se retrage de la Staţia Spaţială Internaţională dacă SUA nu retrage sancţiunile

Şeful agenţiei spaţiale din Rusia a spus, luni, că Moscova se va retrage de la Staţia Spaţială Internaţională în 2025, dacă sancţiunile impuse după anexarea Crimeei nu vor fi ridicate.

Rusia ameninţă că se retrage de la Staţia Spaţială Internaţională dacă SUA nu retrage sancţiunile
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    08 Iun 2021   •   13:33

"Dacă sancţiunile nu sunt ridicate în viitorul apropiat, responsabilitatea retragerii Rusiei din ISS va fi pe umerii partenerilor americani", a declarat Dimitri Rogozin, şeful Rocosmos, în cadrul unei întâlniri a parlamentului rus.

"Fie lucrămm împreună, caz în care sancţiunile sunt ridicate imediat, fie nu lucrăm împreună, şi atunci ne vom construi propria staţie", a adăugat el. 

"Avem mai multe rachete decât avem nevoie dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spaţiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipseşte un tip specific de microcip", a spus oficialul rus, recunoscând în premieră că Rusia este afectată serios de sancţiunile impuse de Occident.

Statele Unite şi alte ţări occidentale au impus sancţiuni economice dure împotriva Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Şi mai recent, SUA a sancţionat din nou Moscova ca urmare a încercării de influenţare a alegerilor, atacurilor cibernetice şi otrăvirii disidentului Alexei Navalnîi.

Anterior, Rusia a susţinut că nu va cere ridicarea sancţiunilor: "Este clar că nu vom renunţa la Crimeea", a spus adjunctul ministrului rus de externe Aleksandr Pankin, subliniind că scopul sancţiunilor "nelegitime" este acela de a slăbi unitatea poporului rus şi de a crea o "atmosferă toxică".

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect multinaţional lansat în 1998 şi este formată din două segmente - unul rusesc şi unul american, la cel din urmă participând şi alte agenţii spaţiale ale lumii, potrivit CBNC.

Pe lângă Rusia şi SUA, la ISS mai participă şi Canada, Japonia şi 11 state-membre ale Agenţiei Spaţiale Europene: Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close