Antena 3 CNN Externe Rusia îşi întăreşte forţa militară la frontiera nordică, în cazul în care Suedia aderă la NATO

Rusia îşi întăreşte forţa militară la frontiera nordică, în cazul în care Suedia aderă la NATO

Rusia îşi întăreşte forţa militară la frontiera nordică, în cazul în care Suedia aderă la NATO
29 Apr 2016   •   10:34

Moscova îşi rezervă dreptul să reacţioneze prin anumite măsuri în cazul aderării Suediei la NATO, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu acordat ziarului Dagens Nyheter, citat de agenţia de presă TASS. 

Lavrov nu a precizat despre ce măsuri este vorba, limitându-se să afirme că aceasta priveşte Ministerul Apărării şi Statul Major al armatei ruse. 

' În cazul în care Suedia se va decide să adere la NATO (...) va trebui să luăm desigur măsurile necesare militare şi tehnice la frontiera noastră nordică, în baza faptului că de cealaltă parte a graniţei se află un bloc politico-militar care consideră Rusia o ameninţare şi vrea s-o descurajeze în orice mod posibil', a afirmat ministrul rus. 

'Am avertizat întotdeauna că promovând extinderea Alianţei spre Est (chiar dacă fiecare ţară are dreptul să-şi aleagă propria formă de securitate, fie în alianţe bilaterale sau multilaterale), trebuie să se înţeleagă că, dacă infrastructura militară se va apropia de graniţele ruse, noi, evident, vom lua măsurile militare şi tehnice necesare', a reiterat Serghei Lavrov, referindu-se la extinderea Organizaţiei în estul continentului european. 

În acest context, Lavrov a spus că NATO a asigurat tot timpul Moscova că nu are nicio intenţie de a întreprinde vreo acţiune în detrimentul securităţii Rusiei, însă cu toate acestea astăzi se poate constata că infrastructura Alianţei a ajuns chiar la 'uşa noastră'. 'Cu mult înainte de evenimentele din Ucraina, NATO voia să-şi păstreze mâinile libere pentru a putea să se apropie de graniţele noastre. Dar niciun om politic sau militar normal nu ar trebui să mizeze pe faptul că ruşii vor aplauda' o astfel de acţiune, a mai spus ministrul rus. 

În ultima vreme, a subliniat el, Alianţa Nord-Atlantică trece prin schimbări majore. 'Când acum câţiva ani aveam un parteneriat, încredere şi nu exista nicio încercare de a ne percepe unul pe celălalt drept o 'ameninţare', atunci era vorba de un (alt fel de) NATO. Acum Alianţa Nord-Atlantică este evident altceva', a apreciat şeful diplomaţiei ruse. 

Rusia nu este interesată de o escaladare a activităţii militare de confruntare în Europa, a asigurat Serghei Lavrov în acelaşi interviu. 'În general, dacă vorbim despre activitatea militară în Europa, în special în contextul relaţiilor dintre Rusia, NATO şi Suedia, cu un statut neutru, nu suntem interesaţi într-o escaladare a activităţii militare de confruntare', a reiterat Lavrov. 

În opinia sa, o minoritate rusofobă doreşte să unifice NATO pe un fundament antirusesc, prezentând Rusia ca pe o ameninţare pentru întreaga lume. În acest context, Lavrov a menţionat Lituania ca fiind la ora actuală cea mai rusofobă şi agresivă ţară membră a NATO la adresa Moscovei. Aceasta ar impune Alianţei, în baza principiului de consens, să meargă pe o linie antirusească fermă, a spus Lavrov, citat de TASS.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Rusia Suedia
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close