Antena 3 CNN Externe Rusia suspendă acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, după atacurile cu dronă asupra navelor din Marea Neagră

Rusia suspendă acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, după atacurile cu dronă asupra navelor din Marea Neagră

Rusia și-a suspendat participarea la un acord mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, după atacurile asupra navelor din Marea Neagră, anunță Reuters.

Rusia suspendă acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, după atacurile cu dronă asupra navelor din Marea Neagră
Sursa foto: Profimedia Images
de Alin Tarnovschi    |    29 Oct 2022   •   19:16

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele Flotei Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată de Rusia, în primele ore ale zilei de astăzi.

"Având în vedere... actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității "coridorului de cereale", partea rusă suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene", a precizat ministerul într-o declarație.

Ministerul a declarat anterior că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore la o navă rusească.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Andriy Yermak a acuzat sâmbătă Rusia de "șantaj" și de "atacuri teroriste inventate" pe propriul teritoriu, în urma exploziilor produse sâmbătă în peninsula Crimeea.

Comentariile sale au fost un răspuns aparent la acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor, potrivit Mediafax.

Separat, ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev, a declarat mai devreme sâmbătă că Rusia este pregătită să furnizeze gratuit până la 500.000 de tone de cereale țărilor sărace în următoarele patru luni, cu asistență din partea Turciei.

"Ținând cont de recolta din acest an, Federația Rusă este pe deplin pregătită să înlocuiască cerealele ucrainene și să livreze livrări la prețuri accesibile tuturor țărilor interesate", a declarat el.

De la semnarea de către Rusia și Ucraina a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, susținută de ONU, în Turcia, la 22 iulie, mai multe milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din Ucraina.

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, declarase abia miercuri că este "relativ optimist" că acordul va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.

În cadrul acordului, Ucraina a putut să își reia exporturile de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră, care se blocaseră în momentul invaziei ruse. Acordul privind exporturile din Ucraina a fost convenit inițial pentru 120 de zile.

Într-o declarație separată, ministerul rus de externe a declarat că, în urma atacurilor asupra navelor rusești, "partea rusă nu poate garanta siguranța navelor civile de mărfuri uscate care participă la "Inițiativa Mării Negre" și suspendă implementarea acesteia începând de astăzi pentru o perioadă nedeterminată.

Vineri târziu, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, făcuse apel la părți să reînnoiască pactul.

"Subliniem urgența de a face acest lucru pentru a contribui la securitatea alimentară în întreaga lume și pentru a atenua suferința pe care această criză globală a costului vieții o provoacă miliardelor de oameni", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close