Antena 3 CNN Externe Rusia transmite că va relua furnizările de gaz către Polonia și Bulgaria, dacă plătesc în ruble

Rusia transmite că va relua furnizările de gaz către Polonia și Bulgaria, dacă plătesc în ruble

Rusia poate relua livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, dacă aceste țări plătesc în ruble, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia transmite că va relua furnizările de gaz către Polonia și Bulgaria, dacă plătesc în ruble
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    27 Apr 2022   •   16:39

”Plata în forma corespunzătoare va sta la baza reluării livrărilor”, a precizat Peskov.

Întrebat dacă președintele rus Vladimir Putin plănuiește să aibă să vorbească cu oficialii din aceste țări pentru a lămuri situația cu aprovizionarea cu gaze, Peskov a spus că nu există astfel de planuri.

Pe 27 aprilie, Gazprom a anunțat că a suspendat complet livrările de gaz către compania bulgară Bulgargaz și polonezul PGNiG pentru că nu au plătit în ruble la timp.

Polonia a transmis că nu a mai primit gaze încă din 26 aprilie, însă Moscova a negat că ar fi sistat aprovizionarea. În schimb, afirmă că a notificat companiile importatoare din Polonia și Bulgaria că va opri livrările de gaz din 27 aprilie din cauza refuzului acestora de a face decontări definitive în ruble rusești.

Pe 23 martie, Putin a instruit guvernul să transfere plățile pentru exportul de gaz rusesc către ”țările neprietenoase” în ruble. El a declarat că Rusia va refuza să accepte plăți în cadrul unor astfel de contracte în valute ”compromise”, inclusiv dolari și euro, scrie agenția de presă rusă de stat TASS.

Potrivit Serviciului Federal Vamal al Rusiei, în 2021, livrările de gaze rusești către Polonia au crescut cu 9,4%, până la 10,58 miliarde de metri cubi. Livrările către Bulgaria s-au dublat anul trecut - până la 3,15 miliarde de metri cubi.

×
Subiecte în articol: Rusia gaz rusesc Polonia Bulgaria ruble
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close