Antena 3 CNN Externe RUSIA triumfă. Care este de fapt PLANUL din spatele închiderii robinetului cu gaze

RUSIA triumfă. Care este de fapt PLANUL din spatele închiderii robinetului cu gaze

RUSIA triumfă. Care este de fapt PLANUL din spatele închiderii robinetului cu gaze
de O.P.    |    17 Iun 2014   •   06:11

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina pe tema plăţii restanţelor la gaze a ajuns într-un punct critic. Ucraina are o datorie de aproape 4 miliarde şi jumătate de dolari, iar oficialii Gazprom cer ca, pe viitor, ţara datornică să plătească totul în avans.

Pentru celelalte state europene unde Rusia exportă gaze, situaţia rămâne neschimbată, susţin reprezentanţii companiei.
Oficialii europeni spun însă că volumul de gaze livrate de Rusia în Europa ar putea fi mai mic pe timpul iernii viitoare.

Gigantul rus Gazprom a stopat alimentarea cu gaze către Ucraina, din cauza neînţelegerilor privind datoriilor acestei ţări. Este vorba despre mai bine de 4,5 miliarde de dolari, spun autorităţile de la Moscova.

ALEXEI MILLER, directorul Gazprom: "Vom livra la graniţa dintre Rusia şi Ucraina exact cantitatea de gaz cerută de partenerii noştri europeni".

Chiar şi în această situaţie, celelalte ţări europene ar putea avea probleme la aprovizionarea cu gaz rusesc. Asta în cazul în care Ucraina nu îşi va respecta contractul, care o obligă să permită tranzitarea gazelor pe teritoriul său. Tocmai de aceea oficialii europeni au cerut Moscovei să ajungă la o înţelegere cu Kievul.

Autorităţile de la Kiev susţin că preţul cerut de compania rusească la renegocierea contractului este prea mare. Mai mult, în cazul încheierii unui nou contract cu Gazprom, Ucraina va fi nevoită să plătească în avans pentru volumul de gaze solicitat.

ARSENI IAŢENIUK, premierul Ucrainei: "Nu este vorba despre gaze. Este un plan general al Rusiei privind distrugerea Ucrainei".

Oficialii Gazprom au anunţat că se vor adresa Curţii de Arbitraj de la Stockholm pentru a-şi recupera datoria de aproape 4,5 miliarde de dolari de la Ucraina.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close