Antena 3 CNN Externe Rusia vorbește despre o posibilă întâlnire Putin - Zelenski. Acord de pace în următoarele două săptămâni

Rusia vorbește despre o posibilă întâlnire Putin - Zelenski. Acord de pace în următoarele două săptămâni

Rusia şi Ucraina ar putea ajunge la un acord de pace, în următoarele două săptămâni. Prima zi a noii runde de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat, după aproape patru ore de discuţii.

Rusia vorbește despre o posibilă întâlnire Putin - Zelenski. Acord de pace în următoarele două săptămâni
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    30 Mar 2022   •   08:59

Rusia promite să reducă ostilitățile militare în jurul orașelor Kiev şi Cernihiv. Surse CNN spun că în zona capitalei ar fi început deja retragerea trupelor. 

”Chestiunea principală este tratatul internațional în legătură cu garanții de securitate pentru Ucraina și doar după acest acord putem încheia acest război într-un mod dorit de Ucraina. A doua chestiune este o încetare a focului ca să putem rezolva toate problemele umanitare care s-au adunat”, spun negociatorii ucraineni. 

La rândul lui, șeful delegației ruse a spus că Rusia a primit propuneri scrise din partea Ucrainei care confirmă dorința sa de a obține un statut neutru și liber nuclear. Propunerile Ucrainei includ interzicerea prezenței bazelor și trupelor militare străine pe teritoriul său. 

”Negocierile avute cu partea ucraineană au fost constructive”

”Negocierile avute cu partea ucraineană au fost constructive, am primit propuneri din partea Ucrainei, în vederea analizării acestora. Poziția lor este clar formulată privind introducerea acestor propuneri în acord.  

Aceste propuneri vor fi analizate în cel mai scurt timp. Vor fi transmise președintelui și vom da răspunsul cât de curând”, a declarat Vladimir Medinski.  

Informația a fost confirmata si de partea ucraineana. 

”În baza acestor garanții, nu vom desfășura baze militare străine sau contingente militare pe teritoriul nostru și nu vom intra în alianțe politico-militare. De asemenea, este important ca exercițiile militare pe teritoriul nostru să aibă loc cu acordul țărilor garante”, spune Oleksandr Chaly, membru al echipei ucrainene de negociere. 

Armata rusă ar fi început retragerea forțelor din regiunea Kiev

Potrivit unor oficiali de la Pentagon, citați de CNN, Statele Unite au observat deja ca armata rusa începe retragerea forțelor din regiunea Kiev și se concentrează în zonele de est și sud. 

La rândul lui, negociatorul ucrainean David Arahamia a prezentat rezultatele intermediare ale discuțiilor într-un briefing, subliniind că prima victorie este mutarea discuțiilor din Belarus în Turcia. "Am convenit că toți garanții de securitate nu numai că ar trebui să nu împiedice aderarea noastră la UE, ci să ajute în acest proces.", a mai subliniat negociatorul. 

Propunerile includ și o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei şi ar putea intra în vigoare doar în cazul unei încetări complete a focului.  

Chestiunea Donbasului urmează să facă subiectul unei alte clauze, care, potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice și Securitate, va fi discutată în cadrul negocierilor dintre președinții Zelensky și Putin. 

 

×
Subiecte în articol: negocieri Război Ucraina Rusia
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close