Antena 3 CNN Externe Rusia va discuta un răspuns la desfăşurarea de rachete Patriot în Polonia

Rusia va discuta un răspuns la desfăşurarea de rachete Patriot în Polonia

Rusia va discuta un răspuns la desfăşurarea de rachete Patriot în Polonia
Sursa foto: rachete patriot
31 Mai 2010   •   22:32

Duma de stat- parlamentul rus- va discuta răspunsul Rusiei la desfăşurarea rachetelor americane în Polonia în timpul dezbaterii noului tratat de reducere a armelor strategice, semnat de Rusia şi SUA, arăta preşedintele Dumei, Boris Grîzlov .
El sugera că o posibilitate ar putea fi desfăşurarea de rachete ruseşti în enclava Kaliningrad, lângă graniţa poloneză.
"Nu aş dori ca situaţia să se dezvolte. A fost discutată consolidarea militară a provinciei Kaliningrad ca răspuns... Nu există nicio îndoială că situaţia va fi discutată în Duma."
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, arăta anterior că ţara sa nu îşi va cere scute Rusiei pentru că găzduieşte rachete Patriot.
Afirmaţiile sale vin ca replică la reacţia Moscovei, viceministrul rus de externe Alexander Gruşko declarând, vineri, că nu există nimic care să justifice desfăşurarea de rachete americane lângă graniţa ruso-poloneză.
Comentând declaraţiile lui Gruşko, el sublinia că sistemele de apărare aeriană ruseşti S-300 sunt staţionate lângă graniţa Poloniei.
Sikorski a subliniat că Polonia, ca membru NATO, are dreptul să îşi creeze sistemul se apărare împreună cu aliaţii, iar aceasta nu ar trebui să provoace probleme.
SUA au deschis, luni, o bază militară temporrară în oraşul polonez Morag, 80 km de graniţa cu Rusia, conform unui acord negociat cu fostul preşedinte american George Bush in 2008.
Trupele americane vor fi desfăşurate în bază pentru a antrena forţele poloneze până în 2012, când baza va deveni permanentă.
Iniţiativa a declanşat o reacţie puternică a Moscovei, care este nemulţumită de apropierea bazei de enclava rusă Kaliningrad. Rusia a propus ca baza să fie mutată de la graniţe, iar ministerul de externe arăta că aceasta nu cresc securitatea regională şi cooperarea.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, arăta, joi, că Moscova aşteaptă explicaţii pentru desfăşrarea rachetelor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close