Antena 3 CNN Externe Rusia va fi marginalizată la summitul G20

Rusia va fi marginalizată la summitul G20

Rusia va fi marginalizată la summitul G20
Sursa foto: summit g20
27 Mar 2009   •   11:06

Ambiţiile Rusiei de a reveni la statutul de superputere au primit o lovitură, după ce preşedintele Dmitri Medevedev a fost informat că va juca un rol periferic la summitul G20 de săptămâna viitoare, de la Londra.

Astfel, la doar câteva luni după ce a ţinut Europa ostatică în războiul gazului cu Ucraina, Rusia a descoperit că dominarea sa energetică a continentului nu se traduce în influenţă în dezbaterile despre cum se combate criza economică globală.
Oficialii ruşi se pare că au devenit furioşi după ce un document al guvernului britanic a apărut în presă, în care se vede că membrii G20 sunt divizaţi în două liste în funcţie de importanţă.

Deşi trei din cele mai mari economii emergente din lume, Brazilia, India şi China, se găsesc pe Lista A, cea de-a patra - Rusia- a fost retrogradată la divizia a doua, alături de Mexic.

Deşi Marea Britanie a negat că ar fi împărţit summitul în două divizii, oficialii ruşi nu şi-au schimbat părerea, scrie The Telegraph.

Un oficial al ministerului rus de Finanţe arăta că există frustrare în legătură cu listele. "Există opinia că Marea Britanie încearcă să trivializeze contribuţia Rusiai la G20 din motive politice, într-o perioadă când cele două state au găsit multe puncte comune pe chestiuni economice?.
Teoretic, Rusia are aliaţi puternici la summit, ea aliniându-se cu Franţa şi Germania pe cele mai importante chestiuni de discutat. Cele trei, de exemplu, au respins cererea SUA de a turna mai mulţi bani în economia globală printr-un nou pachet de stimulare, în schimbul susţinerii unei noi reglementări financiare pentru a evita repetarea crizei.
În acelaşi timp, Rusia şi-a îndepărtat posibilii aliaţi europeni prin promovarea unei agende anti- SUA. De la începutul crizei, Moscova a acuzat permanent SUA de egoism egonomic şi a cerut o nouă arhitectură financiară internaţională care să minimalizeze rolul Americii. În plus, liderii europeni sunt deranjaţi de folosirea de către Rusia a summitului pentru a-şi creşte puterea politică pe cheltuiala SUA, în loc să fie preocupată de criză. De asemenea, premierul rus Vladimir Putin a ameninţat recent că îşi va revizui relaţiile cu UE, după ce Ucraina şi organizaţia europeană au semnat un acord privitor la sistemul de gazoducte.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close