Antena 3 CNN Externe Rusia va întrerupe de sâmbătă livrările de energie electrică către Finlanda

Rusia va întrerupe de sâmbătă livrările de energie electrică către Finlanda

Rusia va suspenda livrările de electricitate către Finlanda în acest weekend, începând de sâmbătă la ora 01:00, a anunțat furnizorul RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde ale ofertei Helskink de aderare la NATO, scrie The Guardian.

Rusia va întrerupe de sâmbătă livrările de energie electrică către Finlanda
Sursa foto: hepta
de Claudia Popovici    |    13 Mai 2022   •   20:15

RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a precizat într-un comunicat că a fost "forțată să suspende importul de electricitate" începând cu 14 mai.

RAO Nordic "nu este în măsură să efectueze plățile pentru energia electrică importată din Rusia", a adăugat comunicatul. „Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în cei peste 20 de ani de istorie comercială a noastră”.

Compania finlandeză de rețea, Fingrid, a declarat că schimburile comerciale cu energie electrică importată din Rusia vor fi suspendate "pentru moment" din cauza dificultăților în primirea plăților pentru energia electrică vândută pe piață.

Fingrid a precizat că energia electrică din Rusia reprezintă aproximativ 10% din consumul total de energie electrică al Finlandei, adăugând că importurile lipsă pot fi înlocuite pe piața energiei electrice prin importul de energie electrică din Suedia și, parțial, prin producția internă.

Liderii finlandezi au declarat ieri că țara trebuie să solicite aderarea la alianța NATO "fără întârziere". Ca răspuns, Kremlinul a declarat că Rusia va considera "cu siguranță" aderarea Finlandei ca fiind o amenințare, iar Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va fi "forțată să ia măsuri reciproce, de natură tehnico-militară și de altă natură".

×
Subiecte în articol: Rusia Finlanda
Parteneri
Horoscop rune 27 martie-2 aprilie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close