Antena 3 CNN Externe Rusia vrea discuţii cu SUA la nivel de preşedinţi în legătură cu scutul antirachetă

Rusia vrea discuţii cu SUA la nivel de preşedinţi în legătură cu scutul antirachetă

Rusia vrea discuţii cu SUA la nivel de preşedinţi în legătură cu scutul antirachetă
Sursa foto: Foto: international-issues.org
de M.Z.    |    31 Oct 2011   •   15:42

Rusia vrea ca problema scutului antirachetă al NATO în Europa să fie discutată de preşedinţii american Barack Obama şi de cel rus Dmitri Medvedev, a anunţat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit AFP.

"Situaţia este serioasă şi vom aborda în mod categoric această problemă în cadrul viitoarelor contacte între preşedinţii rus şi american, între liderul nostru şi colegii săi din ţările aflate în fruntea NATO, pentru că vrem să luăm hotărâri concrete asupra modului în care trebuie să se acţioneze ulterior", a declarat Lavrov.

În plus, a mai spus acesta, contactele lor cu Statele Unite şi cele din cadrul Consiliului Rusia-NATO privind proiectul de scut antirachetă nu dau niciun rezultat.

NATO se gândeşte să creeze un sistem antirachetă în Europa, pentru a se proteja împotriva ameninţărilor din partea unor ţări ca Iranul. Totuşi, Rusia se teme că acest scut ar putea fi întors împotriva rachetelor sale şi cere garanţii juridice, cum ar fi că acest dispozitiv nu vizează potenţialul său de disuasiune nucleară.

Rusia a solicitat NATO în mai multe rânduri, dar fără rezultat, ca Alianţa Nord-Atlantică să abandoneze proiectul sau ca Moscova să fie asociată în mod direct la el.

Pe de altă parte, consilierul diplomatic al Kremlinului, Serghei Prihodko, a apreciat luni că problema scutului antirachetă nu a reprezentat, totuşi, o piedică în dezvoltarea relaţiilor ruso-americane.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close