Antena 3 CNN Externe Rusia vrea scuze oficiale din partea Poloniei pentru protestul de la Varșovia. Amenință cu represalii

Rusia vrea scuze oficiale din partea Poloniei pentru protestul de la Varșovia. Amenință cu represalii

Rusia a cerut miercuri scuze oficiale din partea Poloniei și a amenințat cu posibile represalii viitoare pentru un protest în care ambasadorul Moscovei la Varșovia a fost stropit cu vopsea roșie.

Rusia vrea scuze oficiale din partea Poloniei pentru protestul de la Varșovia. Amenință cu represalii
Sursa foto: Twitter/ PolsatNews.pl
de Cerasela Stafie    |    11 Mai 2022   •   17:47

Ambasadorul, Serghei Andreev, a fost abordat de oameni care protestau împotriva războiului Rusiei în Ucraina, în timp ce mergea, luni, să depună flori la Cimitirul Militar Sovietic din Varșovia. Reacția Moscovei a fost una furioasă.

Ministerul de Externe al Rusiei l-a chemat la raport pe ambasadorul polonez Krzysztof Krajewski. ”Rusia așteaptă scuze oficiale din partea conducerii poloneze în legătură cu incidentul și cere ca siguranța ambasadorului rus și a tuturor angajaților instituțiilor străine ruse din Polonia să fie asigurată”, se arată într-un comunicat.

”Va fi luată o decizie cu privire la pașii suplimentari, în funcție de reacția Varșoviei la cererile noastre”, a adăugat Kremlinul, scrie Reuters.

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a declarat că autorităţile l-au avertizat pe Andreev că participarea la evenimentul de la cimitir, când Rusia comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, riscă să provoace un incident, potrivit agenţiei de ştiri de stat PAP.

”Totuși, ceea ce s-a întâmplat nu ne schimbă în niciun fel poziția conform căreia reprezentanții diplomatici ai țărilor străine au dreptul la protecție... oricât de mult simțim nevoia să fim în dezacord cu politica guvernului pe care o reprezintă diplomatul”, a subliniat demnitarul polonez.

Relațiile dintre Rusia și Occident au devenit tensionate de când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe 24 februarie, în ceea ce ea numește o ”operațiune militară specială” pentru a dezarma țara.

Peste trei milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia, care a susținut în mod constant ca sancțiunile occidentale impuse Moscovei să fie dure și a expulzat 45 de diplomați ruși, determinând un răspuns similar din partea Moscovei.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Polonia scuze protest Varsovia ambasador
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close