Antena 3 CNN Externe Rusia vrea Ucraina în blocul său militar

Rusia vrea Ucraina în blocul său militar

Rusia vrea Ucraina în blocul său militar
Sursa foto: medvedev ianukovici
19 Mai 2010   •   18:19

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a spus Ucrainei că uşile blocului militar condus de Rusia sunt mereu deschise şi a promis că marina rusă staţionată în Crimeea nu va ataca niciodată vecinii.
Liderul de la Kremlin a dorit să atragă vecinul mai aproape de viziunea Moscovei pentru securitatea Europei, în cadrul ultimei zile a unei vizite menită a reînnoi cooperarea după cinci ani de relaţii răcite.

Noul lider ucrainean, Viktor Ianukovici, este pe placul Moscovei, prin faptul că a scos de pe agenda statului aderarea la NATO, dar a subliniat în timpul vizitei lui Medvedev statutul neutru al Ucrainei, ca stat care nu se integrează în nici un bloc.
Totuşi, Medvedev i-a spus că dacă circumstanţele din Ucraina se schimbă, uşile Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă- CSTO, condusă de Rusia, sunt mereu deschise.

?CSTO nu este Pactul de la Varşovia... nu avem nevoie de confruntare cu NATO sau alte blocuri militare", arăta liderul rus. Organizaţia cuprinde Armenia, Belorusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tajikistan şi Uzbekistan.
Membrii au efectuat exerciţii militare comune şi în ultimii ani au acceptat să creeze forţe de menţinere a păcii şi o forţă de reacţie rapidă.
Medvedev, în comentarii clare adresate mişcărilor de nave americane şi NATO în Marea Neagră, arăta că Rusia s-a simţit mereu neliniştită "când nave străine care nu au legătură cu bazinul Mării Negre demonstrează ceva."
Ulterior, parlamentul ucrainean a aprobat o serie de exerciţii navale, ce implică SUA şi alţi aliaţi NATO, alături de Ucraina, în Marea Neagră.

Anul trecut, parlamentul ucrainean l-a sfidat pe fostul preşedinte Viktor Iuşcenko şi a refuzat să permită efectuarea exerciţiilor militare conduse de SUA.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close