Antena 3 CNN Externe Rușii au bombardat Ucraina în timpul summitului NATO. Atacul a avut loc la 300 de km de România

Rușii au bombardat Ucraina în timpul summitului NATO. Atacul a avut loc la 300 de km de România

BeFunky-collage (1)
Atacul a avut loc la 300 de km de România / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    10 Iul 2024   •   12:05

Un atac al Rusiei cu rachete asupra regiunii Odesa a ucis miercuri doi oameni şi a avariat mai multe obiective de infrastructură portuară, a comunicat şeful administraţiei militare a acestei regiuni din sudul Ucrainei, Oleh Kiper, potrivit Reuters, Unian şi EFE, citat de Agerpres. 

„Ţinta atacului a fost infrastructura portuară din districtul Odesa. Din păcate, două persoane, un agent de pază şi un şofer de camion, au murit. Transmitem sincere condoleanţe rudelor şi celor dragi lor”, a transmis Oleh Kiper. O altă persoană, marinar în serviciu de gardă, a fost rănită şi primeşte toate îngrijirile necesare în spital, a indicat guvernatorul.

În urma căderii fragmentelor de rachete interceptate au fost avariate depozite, camioane şi un vapor civil, de la care s-a scurs combustibil, a enumerat el. Responsabilul ucrainean a declarat că, în prezent, autorităţile locale depun eforturi pentru remedierea consecinţelor acestui atac.

Comandantul forţelor aeriene ucrainene, general-locotenentul Mikola Oleşciuk, a specificat că, în noaptea de marţi spre miercuri, inamicul a efectuat un atac combinat asupra sudului Ucrainei cu drone kamikaze şi cu cinci rachete de diferite tipuri -o rachetă balistică Iskander-M şi patru rachete ghidate Kh-59/Kh-69.

Prima rachetă a fost lansată din regiunea rusă Primorsko-Ahtarsk - Federaţia Rusă, iar celelalte patru din Capul Ceauda din Crimeea ocupată.„Ca rezultat al acţiunilor intense de contracarare, trei rachete inamice Kh-59/Kh-69 şi trei drone de atac nu şi-au atins ţintele” în regiunea Odesa, a afirmat Oleşciuk, citat de Unian.

Din cele 20 de drone Shahed lansate de forţele ruse au fost doborâte 14 în regiunile Odesa, Nikolaev, Herson, Dnipropetrovsk, Hmelniţki, Cerkasî, Vinniţa şi Rivne"(nord-vest), a afirmat el, conform aceluiaşi comunicat al forţelor aeriene ucrainene.

Infrastructura porturilor maritime şi fluviale din regiunea Odesa, pe unde trece fluviul Dunărea, a fost atacată în mod repetat de Rusia în timpul acestui război. Bombardamentele ruseşti au atins cel mai înalt nivel de intensitate vara trecută şi au vizat în mod prioritar infrastructura ucraineană de export de cereale, notează EFE.

Potrivit Unian, în regiunea la Rivne, forţele ruse au atacat un obiectiv al infrastructurii energetice, unde în cursul nopţii trecute a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică în mai multe localităţi din această regiune.Compania energetică Ukrenergo a precizat mai târziu că, spre dimineaţă, angajaţii săi au reuşit să restabilească alimentarea cu energie pentru toţi consumatorii din această regiune.

Ucraina a reuşit să dezvolte drone capabile să lovească obiective militare şi strategice de pe teritoriul Rusiei în număr suficient pentru a lovi aproape zilnic în spatele inamic, dar rămâne vulnerabilă la atacurile cu rachete ruseşti în cea mai mare parte a teritoriului său.

Atacul a avut loc în timp ce liderii de talie mondială se află la Summitul NATO de la Washington, printre care și președintele Volodimir Zelenski, care i-a îndemnat pe liderii politici americani să nu mai aștepte alegerile prezidențiale și să ia decizii ferme de a ajuta Ucraina.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close