Antena 3 CNN Externe Rușii dau năvală să petreacă în străinătate, în pofida războiului și a sancțiunilor impuse Moscovei | Bulgaria le-a închis ușa, dar Asia și lumea arabă profită de banii lor

Rușii dau năvală să petreacă în străinătate, în pofida războiului și a sancțiunilor impuse Moscovei | Bulgaria le-a închis ușa, dar Asia și lumea arabă profită de banii lor

Războiul din Ucraina nu-i împiedică pe ruși să-și petreacă vacanțele în străinătate.

Rușii dau năvală să petreacă în străinătate, în pofida războiului și a sancțiunilor impuse Moscovei | Bulgaria le-a închis ușa, dar Asia și lumea arabă profită de banii lor
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Aug 2023   •   10:57

Înainte ca armata Moscovei să atace Ucraina, Bulgaria era una din principalele destinații de vacanță pentru turiștii ruși.

Însă această țară cu limbă slavă și unde se folosește grafia chirilică este membru al Uniunii Europene și al NATO iar războiul declanșat la 24 februarie 2022 de regimul Putin în Ucraina a închis o ușă pentru rușii amatori de concedii în străinătate.

Rușii n-au făcut o tragedie din asta: s-au reorientat către țări deja tradiționale pentru ei, precum Turcia sau chiar Thailanda.

Citește și: Cum au ajuns oamenii lui Vladimir Putin să facă legea în ţări africane

Spre exemplu, numărul rușilor care au vizitat Thailanda a crescut cu 1.000% în ultimul an, potrivit unei analize Bloomberg.

Statisticile oficia­le arată că 791.574 ruşi au călătorit în această țară doar în prima jumătate a anului curent.

Rușii au luat cu asalt Georgia în scop turistic sau de supraviețuire, după invazia de acum 15 ani

Însă localnicii statelor vizitate de ruși nu sunt întotdea­una fericiți, după cum scrie Politico.

În Georgia, invadată de trupele Moscovei în urmă cu 15 ani, nu toată lumea îi consideră pe ruși prieteni.

Totuși, această țară a fost asaltată, anul trecut, cu asalt de nu mai puțin de 1,1 milioane turiști şi fugari ruși din calea recrutărilor. Cu un an înainte, numărul de vizitatori din Rusia era de doar 200.000.

Teoretic, nici turcii n-ar trebui să fie prea îngăduitori cu ruşii, deoarece Turcia face parte din NATO. Însă Ankara merge cu succes pe o cale de mijloc: ajută Kievul, dar nu sancționează Rusia.

Drepta urmare, Turcia primește monedă străină, atât de importantă pentru o economie cu deficite mari, în timp ce rușii găsesc un adă­post sigur pentru averile lor.

150 de mii de ruși și zeci de mii de ucraineni își "împart" Antalya

Turcia este, de asemenea, una dintre puținele destinații europene care nu au interzis zborurile din Rusia. Operatorii turci oferă zboruri directe din Moscova către destinații însorite precum Antalya şi Bodrum pentru doar 130 euro.

În prima jumătate a anului, veniturile din turism ale Turciei au crescut cu mai mult de un sfert, ajungând la 21,7 miliarde de dolari, arată cele mai recente statistici, iar în acest an sunt așteptați să vină în vizită 7 milioane de ruşi

Unii au decis chiar să rămână acolo. Până la 145.000 de ruși au, în prezent, permise de ședere.

Dar, deși au sunt relativ departe de riscurile de acasă, ei își împart noua lor țară gazdă cu zeci de mii de ucraineni care au fugit, la rândul lor, de războiul Rusiei.

Acest lucru a creat tensiuni în orașe-stațiune precum Antalya, populară atât în rândul rușilor, cât şi al ucrainenilor. În Turcia, sentimentul anti-migranți este  în creștere, în urma alegerilor prezidențiale din mai, și ambele grupuri de cetățeni riscă expulzarea.

Războiul a pustiit hotelurile din Crimeea

Emiratele Arabe Unite reprezintă o altă destinație populară pentru turiștii ruși. Numărul vizitelor a crescut cu 63% anul trecut. Emiratele sunt atrăgătoare şi pentru expaţii ruși.

Cipru este, de mult timp, considerat "Moscova de la Marea Mediterană" şi a rămas așa şi după începerea războiului. Însă în prezent este o destinație cu mult mai scumpă, din cauza costurilor cu acordarea vizei.

Crimeea, teritoriu care a aparținut Ucrainei, a fost invadată nu doar de soldați ruși, ci şi de grupuri mari de turiști ruși, după anexarea din 2014.

Dar acum accesul lor la peninsulă este, oarecum, "filtrat" de armata ucraineană, care bombardează din ce în ce mai des liniile de transport către Rusia sau către teritoriile ocupate de ruși.

Ca urmare, hotelurile locale sunt mai mult goale, deși încearcă să-i atragă pe clienți cu promoții şi discounturi uriașe.

Sursa: Mediafax

Colaj foto: Imagini din Turcia (Antalya), Thailanda, Emiratele Arabe Unite și Cipru, destinații de vacanță alese de ruși în vreme de război

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close