Antena 3 CNN Externe Ruşii s-au supărat pe Băsescu: Oficialii de la Moscova, revoltaţi de declaraţiile preşedintelui faţă de evenimentele din 1941

Ruşii s-au supărat pe Băsescu: Oficialii de la Moscova, revoltaţi de declaraţiile preşedintelui faţă de evenimentele din 1941

Ruşii s-au supărat pe Băsescu: Oficialii de la Moscova, revoltaţi de declaraţiile preşedintelui faţă de evenimentele din 1941
30 Iun 2011   •   15:06

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova protestează dur faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la evenimentele din 1941. Preşedintele român a provocat o furtună de indignare în cadrul Ministerului rus de Externe, după ce a declarat că, în 1941, ar fi trimis şi el soldaţi români să lupte împotriva Uniunii Sovietice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevich, Traian Băsescu a justificat agresiunea armatei germane împotriva Uniunii Sovietice.

"Rusia este revoltată că preşedintele român a declarat că şi el le-ar fi ordonat trupelor sale să treacă râul Prut pentru a ataca URSS în 1941", se arată într-un mesaj publicat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Aleksandr Lukaşevici, pe contul de Twitter al instituţiei.


"O astfel de declaraţie, cu atât mai mult lansată în trista zi de comemorare a 70 de ani de la declanşarea Marelui Război pentru apărarea Patriei, în cursul căruia poporul nostru a pierdut 27 milioane de vieţi omeneşti, nu poate fi explicată nici de circumstanţe curente de politică internă, nici prin referiri la caracterul provocator al întrebărilor ziariştilor. Este absolut evident că o astfel de bravadă neruşinoasă care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfe ale nazismului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei civilizate", se arată într-un comunicat al MAE rus.

Diplomaţii ruşi au clasificat declaraţia liderului român drept o susţinere neruşinată a lui Hitler, arată newsru.com.

Oficialii ruşi consideră că declaraţiile preşedintelui Băsescu „profanează memoria milioanelor de victime ale fascismului” şi solicită ca afirmaţiile „să primească o evaluare adecvată” din partea Europei civilizate.

 


Traian Băsescu a făcut declaraţiile care i-au scandalizat pe ruşi într-o emisiune de la B1 Tv. În cadrul aceluiaşi interviu, Traian Băsescu l-a atacat şi pe regele Mihai şi a declarat că decizia regelui de a abdica a fost "un act de trădare".

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Invitat la o emisiune la 10 TV, miercuri, preşedintele a spus că nu retractează ceea ce a afirmat despre Regele Mihai, explicându-şi poziţia printr-o paralelă între un şef de stat şi un comandant de navă şi menţionând că acestea sunt "meserii" în care nu se abandonează echipajul.

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu:Analistul militar Radu Tudor a  comentat, în direct la Antena 3, reacţia ruşilor la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu: "Această reacţie este specifică dublului-standard pe care îl aplică mereu Rusia unor ţări care nu sunt prietene. Este evident că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu crează grave probleme politicii externe româneşti şi ne pune pe noi într-o situaţie foarte nefericită. Astfel de afirmaţii nefericite nu fac decât să agraveze starea de tensiune latentă oricum existentă între Moscova şi Bucureşti".
 


×
Subiecte în articol: Rusia istorie declaraţie
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close