Antena 3 CNN Externe Ruşii sunt acuzaţi că au spionat summitul G20 cu ursuleţi de pluş şi stick-uri USB

Ruşii sunt acuzaţi că au spionat summitul G20 cu ursuleţi de pluş şi stick-uri USB

Ruşii sunt acuzaţi că au spionat summitul G20 cu ursuleţi de pluş şi stick-uri USB
31 Oct 2013   •   13:50

Rusia a negat informaţiile care spuneau că serviciile sale secrete au spionat sutele de delegaţi străini prezenţi la summitul G20 din septembrie, organizat la Petersburg.

Un raport al Biroului de Securitate al Uniunii Europene, preluat de de Agenţia de Informaţii Italiană şi publicat de cotidianul Corriere della Sera, susţine că ruşii au folosit ca dispozitive de spionaj ursuleţi de pluş, agende şi stick-uri USB, oferite cadou tuturor celor prezenţi.
Conform publicaţiei italiene, peste 300 de astfel de obiecte s-au dovedit a fi unelte de interceptare.

Noile dezvăluiri alimentează scandalul de spionaj internaţional efectuat de serviciile americane asupra aliaţilor săi şi a liderilor din aceste ţări.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus că nu ştie care a fost sursa acestor "acuzaţii eronate".
"Fără niciun dubiu, este o tentativă de deturnare a atenţiei internaţionale de la problemele reale, care există acum în relaţiile dintre cancelariile europene şi adminstraţia de la Washington", a spus Peskov pentru RIA Novosti.

Tensiunile dintre Statele Unite şi aliaţii săi au crescut după ce s-a aflat că liderii europeni, în frunte cu cancelarul german, Angela Merkel, au fost spionaţi de agenţiile americane.

Potrivit Corriere della Sera, mai multe delegaţii din Uniunea Europeană, au primit ca suvenir ursuleţi de pluş, USB-uri şi cabluri pentru conexiunile de internet.
Aceste daruri au alertat mai mulţi oficiali, care au devenit suspicioşi, iar serviciile speciale germane au supus "cadourile" la testări riguroase.

"Acestea erau dispozitive adaptate interceptării clandestine a datelor din computere sau a celor din telefoanele mobile", titrează cotidianul italian.

Un alt ziar italian, La Stampa, spune că dispozitivele prezentau "anomalii" şi "semne de manipulare", dar nu se ştie sigur câte informaţii au fost colectate în felul acesta de către spionii ruşi.


×
Subiecte în articol: summit G20
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close