Antena 3 CNN Externe "O rușine pentru America!" | Donald Trump spumegă după ce a fost scos de pe buletinul de vot din Colorado și le cere adepților săi mai mulți bani

"O rușine pentru America!" | Donald Trump spumegă după ce a fost scos de pe buletinul de vot din Colorado și le cere adepților săi mai mulți bani

Decizia recentă a Curții Supreme din Colorado, care îl exclude pe Donald Trump de pe buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale din acest stat american, a declanșat o furtună printre politicieni și specialiștii în Drept, precum și reacția virulentă a fostului președinte.

"O rușine pentru America!" | Donald Trump spumegă după ce a fost scos de pe buletinul de vot din Colorado și le cere adepților săi mai mulți bani
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Dec 2023   •   10:36

Instanța din Colorado a decis că Secțiunea a 3-a din cel de-al 14-lea amendament la Constituția SUA îl descalifică pe Trump în cursa prezidențială din acest stat.

Secțiunea citată - denumită Clauza de insurecție - interzice deținerea de funcții politice de către persoanele care au depus jurământul față de Constituție, dar s-au angajat în "insurecție sau rebeliune" împotriva legii fundamentale din SUA.

Secțiunea respectivă își are originea în perioada Războiului Civil și a fost inclusă în Constituție după încheierea conflictului, pentru a-i împiedica pe liderii confederați să ocupe funcții în guvernul împotriva căruia s-au răzvrătit.

Trump, reacție la decizia din Colorado: "Ce rușine pentru America!"

Presa internațională notează faptul că Trump a postat următorul mesaj pe rețeaua sa de socializare, Truth Social:

"Ce rușine pentru țara noastră! O zi tristă pentru America!"

Totuși, în timp ce participa la un miting în Iowa, marți seară, el a evitat să se refere la hotărârea instanței din Colorado.

Mai mulți republicani din Congres și-au exprimat solidaritatea cu Donald Trump.

"Democrații se tem atât de mult că președintele Trump va câștiga (alegerile) pe 5 noiembrie 2024, încât încearcă în mod ilegal să îl scoată de pe buletinul de vot", a spus Elise Stefanik, o republicană, membră a Camerei Reprezentanților din partea statului New York.

Alți membri republicani ai legislativului american au exprimat poziții asemănătoare.

Însă Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, care vizează, la rândul său, nominalizarea prezidențială din partea Partidului Republican, a venit cu o teorie neobișnuită.

Potrivit lui DeSantis, decizia din Colorado este, de fapt, menită să-i facă pe republicani să strângă rândurile în jurul fostului președinte și să-l desemneze candidat prezidențial în 2024, urmând ca problemele cu justiția ale lui Trump să se constituie, la momentul respectiv, într-un atu pentru contracandidatul democrat.

Trump face bani pentru campanie pe seama problemelor sale cu justiția

Adevărul factual arată însă că, în ultimele luni, Donald Trump a speculat intens cele 91 de acuzații penale la adresa sa, precum și diversele procese civile în care este implicat, pentru a promova teoria că democrații de la Washington conspiră împotriva lui cu scopul de a-l împiedica să revină la Casa Albă.

Fostul președinte a cerut sprijin financiar din partea susținătorilor săi și a profitat deja de hotărârea din Colorado în scopul strângerii de fonduri pentru campania electorală.

"Breaking News: Colorado tocmai m-a scos de pe buletinul de vot! Contribuiți acum!", a scris el pe Truth Social.

Ce urmează după decizia instanței din Colorado

Instanța din Colorado a amânat până la 4 ianuarie punerea în aplicare a hotărârii, lăsându-i lui Trump posibilitatea de a face apel la Curtea Supremă a SUA.

Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump, a declarat că echipa fostului lider de la Casa Albă are "încredere deplină că instanța supremă a SUA se va pronunța rapid în favoarea noastră și va pune, în sfârșit, capăt acestor procese antiamericane".

Pe când era președinte, Donald Trump i-a numit în funcție pe trei dintre cei nouă judecători actuali ai Curții Supreme, consolidând o majoritate conservatoare de șase la trei.

Această majoritate a anulat dreptul la avort și a pus capăt discriminării rasiale pozitive, în favoarea persoanelor de culoare, la admiterea în universitățile americane.

Curtea Supremă a SUA urmează să se pronunțe și asupra unui alt apel al lui Trump, care va decide dacă fostul președinte beneficiază sau nu de imunitate în cazul unor eventuale acuzații decurgând din procesul său penal judecat în Washington DC, cu privire la insurecția din 6 ianuarie.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close