S-a descoperit cauza sclerozei multiple

24 Apr 2017   •   11:19
S-a descoperit cauza sclerozei multiple Foto: pixabay.com

Cauza posibilă a sclerozei multiple ar putea fi un mecanism celular care ar putea cauza tulburarea autoimună ce afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane din întreaga lume, potrivit oamenilor de știință britanici.

Descoperirea cauzei acestei boli ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente. Persoanele afectate sunt diagnosticate în mod obișnuit în jurul vârstei de 20-30 de ani. Mai mult, femeile sunt cele vizate de această boală.

În cazul acestei boli, sistemul imunitar al organismului atacă mielina, "teaca" ce protejează nervii din creier și din coloana vertebrală. Acest lucru duce la deteriorarea creierului, la reducerea aportului de sânge și oxigen și la apariția de leziuni în corp.

Cercetătorii au aflat că o proteină numită Rab32 este prezentă în cantități mari în creierele pacienților diagnosticați cu această boală, însă este aproape absentă în celulele nervoase ale persoanelor sănătoase.

La pacienții la care Rab32 era prezentă, echipa a descoperit că o parte a celulei care stochează calciul se apropia prea mult de mitocondrie ducând la apariția unei probleme de comunicare cu factorii declanșatori ai stocării calciului și la un comportament neobișnuit al mitocondriei.

Oamenii de știință nu cunosc deocamdată ce anume stă la baza influxului nedorit de Rab32, însă sunt de părere că originea acestui "defect" s-ar putea afla la baza celulei.

„Descoperirile noastre captivante au dezvăluit o nouă cale pe care cercetătorii o pot explora. Este un pas important și, în timp, sperăm că ar putea duce la noi tratamente eficiente pentru scleroza multiplă", a declarat Paul Eggleton, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Exeter.

 

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close