Antena 3 CNN Externe S-a întors la Casa Albă, dar lucrurile nu sunt roz. Obama trebuie să rezolve MUNTELE FISCAL şi să-i anunţe pe americani că va tăia cheltuielile bugetare

S-a întors la Casa Albă, dar lucrurile nu sunt roz. Obama trebuie să rezolve MUNTELE FISCAL şi să-i anunţe pe americani că va tăia cheltuielile bugetare

S-a întors la Casa Albă, dar lucrurile nu sunt roz. Obama trebuie să rezolve MUNTELE FISCAL şi să-i anunţe pe americani că va tăia cheltuielile bugetare
de O.P.    |    08 Noi 2012   •   06:08
Preşedintele Barack Obama nu are prea mult timp să se bucure de realegerea sa la Casa Albă. Chiar înainte de a-şi începe, oficial, noul mandat, el se va confrunta cu câteva probleme foarte dificile, începând cu deficitul bugetar. Iar Congresul rămâne la fel de divizat şi după alegerile legislative desfăşurate în paralel cu cele prezidenţiale. La rândul său, partidul republican din opoziţie este obligat să se redefinească, după eşecul candidatului său, Mitt Romney.

Aşa-numitul "munte fiscal" este primul dosar urgent pe care Obama trebuie să-l abordeze chiar înainte de sfârşitul anului. Preşedintele doreşte creşterea taxelor pentru americanii cei mai bogaţi, dar republicanii se opun. Dacă nu se va ajunge la un compromis, cheltuielile bugetare vor fi reduse automat, lucru care ar putea declanşa o nouă recesiune.

Obama a primit felicitări din toată lumea, dar pe Wall Street indicii bursieri au scăzut puternic, ceea ce arată că investitorii nu au mare încredere în el. Mai ales că republicanii şi-au păstrat majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Riscul unui blocaj în Congres se menţine, deşi liderii opoziţiei se declară gata de compromis.

Alegerile au arătat că popularitatea republicanilor scade în rândul minorităţilor şi al tinerilor, al căror număr este în creştere. În câteva state, alegătorii au adoptat, prin referendum, propuneri inadmisibile pentru republicani: legalizarea căsătoriilor între homosexuali şi a consumului "recreativ" de marijuana.

Într-un alt referendum, alegătorii din Puerto Rico, au aprobat propunerea ca insula să devină al 51-lea stat federal american. În prezent, Puerto Rico este doar "asociat" cu Statele Unite.


×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close