Antena 3 CNN Externe S&P a retrogradat Cipru cu o treaptă, în categoria "extrem de speculativ"

S&P a retrogradat Cipru cu o treaptă, în categoria "extrem de speculativ"

S&P a retrogradat Cipru cu o treaptă, în categoria "extrem de speculativ"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
22 Mar 2013   •   10:47

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a retrogradat Cipru cu o treaptă, de la CCC+ ("risc substanţial") la CCC ("extrem de speculativ"), ca urmare a crizei bancare care afectează ţara, potrivit Bloomberg.
   
Uniunea Europeană a acordat Ciprului termen până luni să respecte condiţiile pentru deblocarea unui pachet de împrumuturi externe. În caz contrar, băncile ţării ar pierde accesul la lichiditate de urgenţă de la Banca Centrală Europeană, situaţie care probabil ar împinge instituţiile de credit în faliment, iar Cipru în afara zonei euro.
   
Un acord încheiat la sfârşitul săptămânii trecute de Cipru şi statele din zona euro a fost respins categoric de Parlamentul de la Nicosia, întrucât statul ar fi trebuită să obţină 5,8 miliarde de euro din taxarea depozitelor pentru a primi împrumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din uniunea monetară.
   
"Considerăm că în absenţa unei surse alternative de capital şi finanţare pentru stat, creşte riscul", se arată într-un comunicat al S&P.
   
Eurogroup a cerut joi Ciprului să prezinte un nou plan pentru încadrarea în obiectivele impuse de statele din zona euro.
   
Guvernul cipriot a transmis joi în Parlament mai multe legi, între care restructurarea sectorului bancar şi înfiinţarea unui fond de solidaritate naţională, bazat pe venituri din explotarea resurselor energetice, obligaţiuni şi alte active.
   

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close