Antena 3 CNN Externe S&P, previziuni sumbre pentru Europa. Vezi statele în care recesiunea se va adânci

S&P, previziuni sumbre pentru Europa. Vezi statele în care recesiunea se va adânci

S&P, previziuni sumbre pentru Europa. Vezi statele în care recesiunea se va adânci
Sursa foto: Foto: Mediafax
25 Sep 2012   •   18:16

Standard & Poor's Ratings Services (S&P) a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2012 şi 2013 şi a avertizat că recesiunea se adânceşte în Italia şi Spania, transmite CNBC, citat de Agerpres.

Agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o contractare a economiei zonei euro de 0,8% în 2012 şi o creştere zero în 2013, după ce în iulie estima un declin de 0,7% în acest an şi un avans de 0,3% anul viitor.

Cea mai afectată va fi Spania, care ar putea înregistra o scădere economică de 1,4% anul viitor, faţă de 0,6% cât estima S&P în iulie.

”Indicatorii economici recenţi continuă să arate o imagine sumbră pentru Europa. Datele confirmă opinia noastră că regiunea intră într-o nouă perioadă de recesiune, după trei trimestre de declin sau creştere zero, începând cu ultimul trimestru lui 2010. Dar perspectivele continuă să difere de la ţară la ţară”', a explicat Jean-Michel Six, economistul şef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

”În 2013 ne aşteptăm la un alt an de creştere foarte slabă în Franţa şi Marea Britanie şi la un declin suplimentar în Italia şi Spania. Noua recesiune din zona euro - confirmată”, a mai adăugat acesta.

Totuşi, conform estimării Standard & Poor's, va exista creştere în economiile europene mai mici, cum ar fi Elveţia, Suedia şi Belgia, care arată mobilitate şi rezistenţă la efectele crizei. Pe de altă parte, se adânceşte recesiunea în Italia şi Spania.

Pe ansamblu, perspectiva economiei Europei rămâne în general dominată de procesul de dezintermediere care are loc în acelaşi timp în sectorul public, privat şi financiar.

În plus, încetinirea de pe pieţele emergente pare acum mai adâncă decât a anticipat iniţial S&P.

Şi BCE a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei zonei euro în acest an, care ar urma să înregistreze un declin între 0,6 şi 0,2%, a anunţat în 6 septembrie preşedintele BCE, Mario Draghi.

În urmă cu trei luni se prognoza că în 2012 Produsul Intern Brut al celor 17 state din zona euro va înregistra o evoluţie cuprinsă între minus 0,5% şi 0,3%. Pentru 2013 BCE se aşteaptă la o creştere de 0,5%, faţă de 1% cât estima în iunie.

Zona euro a înregistrat o contracţie a activităţii economice de 0,2% în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru activitatea economică a stagnat, a informat recent Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

×
Subiecte în articol: Spania crestere economica recesiune
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close