Antena 3 CNN Externe Francezii au început blocada cu Anglia: un cargo din Regatul Unit a fost împiedicat să intre într-un port din Bretania

Francezii au început blocada cu Anglia: un cargo din Regatul Unit a fost împiedicat să intre într-un port din Bretania

Bărci de pescuit franceze au împiedicat, vineri dimineața, cargoul Normandy Trader, sub pavilionul Regatului Unit, să acosteze în portul Saint-Malo din Bretania, relatează Daily Mail.

Francezii au început blocada cu Anglia: un cargo din Regatul Unit a fost împiedicat să intre într-un port din Bretania
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    26 Noi 2021   •   13:54

Vasul britanic a fost încercuit de bărcile franceze, ai căror ocupanți au tras cu rachete de semnalizare, notează sursa citată.

Incidentul a avut loc înaintea unor proteste mai ample, anunțate să înceapă vineri, la ora locală 13 (ora 14 în România) (fotogalerie).

Acțiunile planificate vineri de protestatarii francezi includ o blocadă asupra transportului de mărfuri în porturile Saint-Malo, Calais și Ouistreham, dar și blocarea Eurotunelului, prin care mărfurile tranzitează între Europa și Marea Britanie.

Președintele Comitetului național pentru pescuitul maritim din Franța, Gerard Romiti, a descris protestele drept "un foc de avertizare".

Pescarii și autoritățile de la Paris acuză Londra și teritoriul dependent al Insulei Jersey că nu-și respectă angajamentele și refuză acordarea a zeci de licențe de pescuit pentru francezi.

De cealaltă parte, guvernul britanic insistă că își respectă angajamentele post-Brexit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pescari francezi: "Ne vrem licențele înapoi"

"Nu vrem hârtii, ne vrem licențele înapoi. Regatul Unit trebuie să respecte acordul post-Brexit. Prea mulți pescari sunt încă în ceață. Așteptăm cu sufletul la gură de 11 luni. Răbdarea profesioniștilor are limite. Sperăm că acest foc de avertizare va fi auzit", a spus Romiti, care nu a exclus alte acțiuni în viitor.

Blocajele de vineri sunt planificate să dureze câteva ore.

La Ouistreham, 15 ambarcațiuni ar urma să blocheze portul. De asemenea, mai multe autovehicule ar urma să blocheze accesul în Eurotunel.

Guvernul britanic s-a declarat "dezamăgit" de amenințările din Franța.

"Ne așteptăm ca autoritățile franceze să se asigure că nu au loc acțiuni ilegale și că traficul comercial nu este afectat", a spus un purtător de cuvânt al cabinetului premierului britanic.

Potrivit acestuia, Londra ar fi emis licențe pentru aproximativ 1.700 de vase franceze de pescuit.

"Abordarea noastră a fost rezonabilă și în conformitate cu angajamentele asumate în Tratatul de Cooperare și Comerț. Continuăm să lucrăm cu Comisia Europeană și cu autoritățile franceze și vom lua în considerare orice alte dovezi furnizate în sprijinul cererilor de licență rămase", a adăugat sursa citată.

Incidentul cu vasul britanic de pescuit scoici

Luna trecută, autoritățile franceze au arestat un vas britanic de pescuit pe motiv că opera fără licență în ape franceze.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, vorbea la momentul respectiv de "toleranță zero" în disputa cu Marea Britanie asupra drepturilor de pescuit.

"Trebuie să vorbim limbajul forței și mi-e teamă că este singurul pe care îl va înțelege guvernul britanic. Vom arăta zero toleranță, zero indulgență", a spus Beaune.

Incidentul de la finele lui octombrie a venit în contextul în care Parisul amenință să blocheze accesul traulerelor britanice în porturile franceze, drept represalii pentru faptul că Londra refuză să acorde întreaga cotă de permise de pescuit în apele sale pentru pescarii europeni, implicit pentru cei francezi.

Vasul britanic a fost arestat în portul Le Havre. Potrivit autorităților franceze, pescarii britanici ar fi colectat peste două tone de scoici zona economică exclusivă a Franței fără să dețină permis pentru astfel de operațiuni în regiunea respectivă.

"Prin urmare, căpitanul vasului va suporta o amendă de 75.000 de euro precum și sancțiuni administrative", a spus Cyrille Fournier, procurorul adjunct din Le Havre.

Vasul a fost eliberat ulterior.

×
Subiecte în articol: Normandy Trader Saint-Malo
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close