Antena 3 CNN Externe Scandal la procesul teroriștilor de la Bataclan. Cel mai proeminent acuzat, Salah Abdeslam, a strigat la judecător: "Nu ne mai tratați ca pe niște câini!"

Scandal la procesul teroriștilor de la Bataclan. Cel mai proeminent acuzat, Salah Abdeslam, a strigat la judecător: "Nu ne mai tratați ca pe niște câini!"

Cel mai proeminent acuzat în procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, de la Paris, Salah Abdeslam, s-a dat în spectacol în sala de judecată, în prima zi a audierilor în instanță.

Scandal la procesul teroriștilor de la Bataclan. Cel mai proeminent acuzat, Salah Abdeslam, a strigat la judecător: "Nu ne mai tratați ca pe niște câini!"
de Adrian Iclozan    |    08 Sep 2021   •   19:26

Abdeslam a profitat de faptul că unuia dintre acuzați i s-a făcut rău și a fost scos temporar din sală.

El i s-a adresat vehement judecătorului Jean-Louis Peries, întrerupându-l pe avocatul inculpatului care a fost scos din sală.

"Aveți grijă de oameni! Ascultați, domnule judecător, suntem oameni, avem drepturi. Nu trebuie să fim tratați ca niște câini. În închisoare am fost tratat ca un câine. Șase ani n-am spus nimic, pentru că știu că după moarte, voi fi reînviat", a strigat el, scoțându-și în prealabil masca de protecție sanitară.

Potrivit Le Figaro, judecătorul nu s-a lăsat impresionat și a spus, la rândul său: "Am fost să vă vizitez, am văzut condițiile din închisoare. Nu suntem într-un tribunal ecleziastic".

Rudele victimelor: Au murit 130 de oameni, nenorocitule!

Presa franceză consemnează și reacția publicului, după ce acuzatul s-a plâns de condițiile din detenție.

"Și noi? Au murit 130 de oameni, nenorocitule", s-a auzit din zona în care se află rudele victimelor, relatează BFMTV.

Salah Abdeslam este considerat singurul membru în viață al comandourilor jihadiste care au acționat efectiv la Paris în seara de 13 noiembrie.

Spre deosebire de ceilalți atentatori, el a decis să nu-și detoneze centura explozivă, pe care a aruncat-o împreună cu telefonul mobil, înainte de a fugi în Belgia.

Primele cuvinte rostite în fața judecătorului de Saleh Abdeslam

La începutul procedurii de identificare, Abdeslam a spus următoarele cuvinte: "Vreau să mărturisesc mai întâi că nu există altă divinitate decât Allah și trimisul său, Mohammed".

El a fost întrerupt de judecător cu următoarea remarcă: "Vedem noi mai târziu".

Abdeslam și-a confirmat identitatea, dar a refuzat să precizeze numele părinților săi, spunând că numele acestora n-au nimic de-a face cu ce se întâmplă la proces.

Când a fost întrebat despre profesia sa, acuzatul a spus că și-a abandonat-o pentru a deveni luptător pentru Statul Islamic.

Procesul teroriștilor de la Bataclan, suspendat după un leșin

Procesul acuzaților în atacurile din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți, a consemnat, miercuri, un incident, chiar în prima zi a audierilor, transmite presa franceză.

Unuia dintre inculpați i s-a făcut rău iar ședința a fost întreruptă.

Cel căruia i s-a făcut rău este Farid Kharkhach, 39 de ani.

Potrivit anchetatorilor, acesta le-ar fi furnizat acte false jihadiștilor participanți la atacuri.

Kharkhach a fost scos din sală dar ulterior a fost readus la audieri iar procesul s-a reluat.

Foto: Saleh Abdeslam în 2018, într-un tribunal belgian și într-un desen folosit de presa franceză pentru a ilustra relatările de la procesul care a început miercuri, la Paris

×
Subiecte în articol: Salah Abdeslam Bataclan
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close