Antena 3 CNN Externe Sancţiunile ONU contra Iranului vizează băncile, transportul, armamentul

Sancţiunile ONU contra Iranului vizează băncile, transportul, armamentul

Sancţiunile ONU contra Iranului vizează băncile, transportul, armamentul
Sursa foto: consiliul de securitate
19 Mai 2010   •   20:42

Proiectul de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU cere extinderea măsurilor punitive contra Iranului pentru că a refuzat să oprească activităţile nucleare suspecte.
Proiectul de 10 ani, ajuns în posesia Reuters, cere sancţiuni contra sectorului bancar iranian şi a altor industrii, precum şi stabilirea unui regim internaţional de inspecţie a navelor suspectate că transportă marfă destinată programului nuclear sau de rachete iranian.
Documentul, care a fost acceptat de SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia a fost iniţial creat de Statele Unite.
Acesta ?cere statelor să ia măsuri adecvate ce interzic deschidere de noi filiale sau reprezentanţe a băncilor iraniene?, dacă se crede că există motive ce o leagă de proliferarea nucleară.
De asemenea, subliniază "nevoia de a exercita vigilenţă în tranzacţiile ce implică bînci iraniane, inclusiv Banca Centrală a Iranului, pentru a preveni ca asemenea tranzacţii să contribuie la proliferarea de activităţi nucleare" dau dezvoltarea de sisteme de transport al armelor atomice.
Proiectul, care va impune un al patrulea set de sancţiuni ONU contra Teheranului, cere extinderea actualului embargo asupra armelor pentru a include şi alte categorii şi arme grele.
Unii diplomaţi occidentali şi-au exprimat speranţa că rezoluţia va fi adoptată luna următoare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close