Şansă la o viaţă normală: Fetiţa cu capul "de extraterestru" a fost operată cu succes, în India

de A.M.P    |    16 Mai 2013   •   08:34

Medicii din India au realizat cu succes o operaţie chirurgicală prin care au salvat viaţa unei fetiţe care suferă de o bolă rară ce determină creşterea progresivă a cutiei craniene, informează AFP.

„Operaţia a decurs perfect, mult mai bine decât ne aşteptam. Cu siguranţă este un succes”, a declarat dr. Sandeep Vaishya după încheierea operaţiei la care a fost supusă micuţa Roona Begum, în vârstă de 15 luni, şi la care a asistat şi o echipă a AFP.

Roona este o fetiţă care s-a născut cu hidrocefalie, o boală ce se manifestă prin acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavităţile creierului.

În momentul operaţiei, circumferinţa capului fetiţei ajunsese la 94 de centimetri, punând presiune pe creierul ei şi împiedicând-o să se ridice în fund.

Dr. Vaishya a estimat că fluidul din capul Roonei, cântărea cât jumătate din greutatea ei totală, motiv pentru care specialistul presupunea că în cazul shuntării (procedură chirurgicală prin care un tub flexibil, numit shunt/sistem de drenaj este plasat în sistemul LCR al copilului), corpul ei s-ar lupta să absoarbă tot lichidul.

Cu toate acestea, mai multe complicaţii i-au făcut pe medici să ia decizia să dreneze fluidul într-o pungă de plastic până când circumferinţa capului să ajungă la 60 cm şi astfel să poată fi realizată intervenţia chirurgicală.

Procedura reprezintă cel mai des tratament folosit pentru tratarea  hidrocefaliei, o condiţie ce afectează aproximativ 1 la 500 de copii.

Publicarea fotografiilor realizate de un fotograf AFP i-a determinat conducerea spitalului privat Tripura să accepte ca fetiţa să fie tratată gratuit

ExitPOLL
x close