Antena 3 CNN Externe Şapte centrale nucleare franceze, survolate de avioane fără pilot

Şapte centrale nucleare franceze, survolate de avioane fără pilot

Şapte centrale nucleare franceze, survolate de avioane fără pilot
30 Oct 2014   •   13:00

Şapte centrale nucleare franceze au fost survolate de avioane fără pilot în cursul acestei luni, "fără consecinţe asupra siguranţei sau funcţionării instalaţiilor". Grupul energetic EDF a depus o plângere în acest sens, relatează AFP.

Prezenţa avioanelor fără pilot a fost detectată în special în săptămâna 13-20 octombrie, în general în cursul nopţii sau dimineaţa.

Prima prezenţă a unui "avion asemănător unei drone" a fost detectată la 5 octombrie deasupra centralei dezafectate de la Creys-Malville, din estul ţării.

Celelalte zboruri au fost înregistrate deasupra centralelor nucleare din nord, la Gravelines, în est, la Cattenom, Bugey, Chooz, în centru-est, la Nogent-sur-Seine şi în sud-vest la centrala de la Blayais.

Potrivit organizaţiei Greenpeace, "survolările în cauză au avut loc, în unele cazuri, în aceeaşi zi în patru locuri aflate la distanţe unele faţă de altele - Bugey, Gravelines, Chooz, Nogent-sur-Seine, ceea ce confirmă o operaţiune la scară largă".

Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ASN), care verifică în ce măsură centralele sunt pregătite să reziste la un eventual accident aviatic sau la un atac terorist, a refuzat să se pronunţe în legătură cu aceste incidente.

Survolarea centralelor nucleare este interzisă pe o rază de cinci kilometri şi la altitudinea de 1.000 de metri în jurul instalaţiilor. Spaţiul aerian deasupra centrarelor nucleare este supravegheat de aviaţia militară. 

Franţa are în total 19 centrale nucleare funcţionale, iar toate cele 58 de reactoare sunt exploatate de EDF.


×
Subiecte în articol: centrala nucleara
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close