Antena 3 CNN Externe Șapte milioane de oameni, în pericol din cauza cutremurelor provocate de forajele pentru petrol și gaze

Șapte milioane de oameni, în pericol din cauza cutremurelor provocate de forajele pentru petrol și gaze

Șapte milioane de oameni, în pericol din cauza cutremurelor provocate de forajele pentru petrol și gaze
Sursa foto: Foto: pixabay.com
29 Mar 2016   •   13:55

Cutremurele de pământ cauzate de practicile specifice extracţiei petrolului şi a gazelor ameninţă 7 milioane de oameni din centrul Statelor Unite ale Americii, a declarat luni United States Geological Survey (USGS) la lansarea primei hărţi a riscurilor seismice generate de oameni, informează marţi agenţia de presă DPA și Agerpres.

Odată cu revizuirea hărţii pericolelor seismice din SUA, agenţia guvernamentală a inclus pentru prima dată şi cutremurele aferente extracţiei petrolului şi a gazelor, alături de seismele care apar în mod natural.

Mark Petersen, şef al operaţiunilor de întocmire a hărţilor de hazard seismic (USGS National Seismic Hazard Mapping) a declarat că includerea datelor privind cutremurele provocate de om "a crescut în mod semnificativ" capacitatea de estimare globală riscurilor de cutremur.

Un perimetru cuprinzând şase state din zona central-sudică a SUA prezintă o creştere a activităţii seismice legate de activităţile umane, au spus cercetătorii.

Ei prognozează pentru următorul an că riscul unui cutremur cu daune va fi mai mare de 1 la sută în unele părţi din statele Oklahoma, Kansas, Texas, Colorado, New Mexico şi Arkansas.

Riscul în unele zone din Oklahoma şi Kansas a fost evaluat la 10 procente sau mai mult, echivalent cu riscul de cutremure naturale din cunoscuta falie San Francisco Bay.

Zonele de risc cele mai populate includ regiunile petroliere urbanizate din Dallas-Fort Worth din statul Texas şi oraşul Oklahoma City din statul Oklahoma, care în ultimii ani au cunoscut o intensificare a activităţii seismice.

Între anii 1973 şi 2008 regiunea a înregistrat anual o medie de 24 de cutremure cu magnitudinea de trei grade sau mai mult pe scara Richter. Din 2009 până în 2015 această medie a crescut până la 318 cutremure pe an, cu un maxim de 1.010 cutremure în 2010.

Cercetătorii au declarat că vinovată de aceste efecte a fost, în multe cazuri, injectarea în puţuri subterane de ape uzate generate de extracţia petrolului şi a gazelor, această activitate declanşând cutremure în faliile necartografiate anterior.

Dar fracturarea hidraulică (numită şi "fracking"), care este o practică de extracţie bazată pe injectarea de apă cu înaltă presiune pentru a sparge piatra din subteran şi a elibera combustibilii fosili, a fost doar rareori o cauză a cutremurelor, susţin cercetătorii americani.

Până în prezent, în anul 2011 a avut loc cel mai mare cutremur înregistrat aproape de puţurile active de injectare, având magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter şi fiind situat în apropiere de oraşul Prague din statul Oklahoma.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close