Antena 3 CNN Externe Sărbătoarea aderării Croaţiei la UE, umbrită de dificultăţile economice ale acestei foste republici iugoslave

Sărbătoarea aderării Croaţiei la UE, umbrită de dificultăţile economice ale acestei foste republici iugoslave

Sărbătoarea aderării Croaţiei la UE, umbrită de dificultăţile economice ale acestei foste republici iugoslave
31 Mai 2013   •   09:42

Croaţia, care peste patru săptămâni va adera la UE, face ultimele pregătiri pentru această etapă "istorică", însă pentru numeroşi cetăţeni croaţi atmosfera nu este una de sărbătoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confruntă această fostă republică iugoslavă, relatează AFP.
   
Criza economică şi măsurile de austeritate adoptate au slăbit considerabil guvernul de centru-stânga, aflat la putere de la sfârşitul lui 2011.
   
Social-democraţii riscă să piardă, în al doilea tur, alegerile municipale de dumincă, în capitala Zagreb, pe care o controlează încă din 2000.
   
În noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum şi al altor oraşe croate. Liderii celor 27 de ţări membre ale UE şi din Balcani sunt invitaţi la o ceremonie somptuasă pentru a sărbători finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
   
"Data de 1 iulie marchează sfârşitul unei călătorii lungi", a declarat pentru AFP fostul preşedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv în apropierea Croaţiei de UE.
   
"Ne-am îndepărtat definitiv de naţionalismul care a marcat primii ani ai independenţei noastre, şi am adoptat toate normele europene", a adăugat el.
   
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independenţei de fosta Iugoslavie, în 1991, însă politica naţionalistă a primului preşedinte Franjo Tudjman, decedat în 1999, a condamnat Croaţia la izolare internaţională timp de mai mulţi ani.
   
Croaţia a înaintat oficial candidatura la UE în 2003, pentru a demara negocierile de aderare, doi ani mai târziu.
   
Ţinând cont de problemele cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, în care anumite ţări membre vorbesc chiar despre ieşirea din UE, succesul croat şi-a pierdut din strălucire.
   
"Indiferent de rezultatul marilor dezbateri, croaţii vor împărtăşi destinul acestei uniuni şi mă bucur pentru asta", declara Ines Sabalici, corespondentul la Bruxelles al unui săptămânal local, în timpul negocierilor de aderare. 
   
La referendumul de aderare, organizat în 2012, 66% dintre respondenţi au votat în favoarea integrării, însă participarea la vot a fost de doar 43%.
   
Croaţia va fi a doua dintre cele şase foste republici iugoslave care aderă la UE, după Slovenia (2004).

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close