Antena 3 CNN Externe Sarkozy cere reforma ONU şi condamnă summitul climatic de la Copenhaga

Sarkozy cere reforma ONU şi condamnă summitul climatic de la Copenhaga

Sarkozy cere reforma ONU şi condamnă summitul climatic de la Copenhaga
Sursa foto: nicolas sarkozy
12 Mar 2010   •   00:46

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a propus negocieri în cadrul unui mic grup de state pentru a accelera eforturile de luptă contra schimbării climatice.
Sarkozy, care a deschis o conferinţă privind despăduririle, a aprobat ONU în a susţine că nu există "o strategie alternativă" la un forum în care toate statele, bogate sau sărace, să aibă un cuvânt de spus pe scena globală. Dar aprecia că se impun schimbări la ONU.
"ONU este absolut indispensabil şi totuşi, în acelaşi timp, nu funcţionează. Sunt sigur că trebuie să reformăm Naţiunile Unite, altfel ONU va ajunge într-un impas."
Reiterând idei anterioare, Sarkozy a propus modificarea Consiliului de Securitate, mărind numărul de membri şi împărţirea locurilor pe baze regionale.
Totuşi, principalul tir a fost tras spre procesul ONU eşuat privind schimbarea climatică. Sarkozy a calificat summitul de la Copenhaga din decembrie ca fiind "exemplu a unui management prost."
Peste 120 de lideri mondiali se apropiau de fisco la summit, când circa 20 de state au creat în ultima noapte un acord de compromis care să fie propus scenei globale ca plan de acţiune.
Aşa numitul Acord de la Copenhaga limitează încălzirea la două grade Celsius, dar nu oferă detalii despre când şi cum va fi atins acest scop.
Sarkozy a admis că rezultatul este "frustrant" şi aprecia că este timpul să se renunţe la formatul în care chestiunile sunt negociate simultan de toate statele din Convenţia ONU, cu 192 naţiuni, unde aprobarea unanimă este esenţială.
"Aceste metode trebuie schimbate... cine poate crede că aşa ceva va funcţiona?", întreba acesta, cerând un grup "representativ"de ţări care să ia decizii.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy incalzire globala
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close