Antena 3 CNN Externe Sarkozy: Dacă un rom se află în ilegalitate, trebuie repatriat în România

Sarkozy: Dacă un rom se află în ilegalitate, trebuie repatriat în România

Sarkozy: Dacă un rom se află în ilegalitate, trebuie repatriat în România
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Noi 2010   •   12:41

Dacă un rom este în ilegalitate în Franţa, trebuie imediat repatriat în România. Este declaraţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy care a făcut astfel o gafă spunând că toţi romii care sunt în ilegalitate trebuie expulzaţi în România, fără să menţioneze şi alte ţări precum Bulgaria. Marţi seară, preşedintele francez a vorbit despre probleme cu care se confruntă Franţa în cadrul unui interviu difuzat pe trei posturi din Hexagon.

Preşedintele francez a declarat că romii nu au fost niciodată stigmatizaţi în Franţa, în ciuda numeroaselor expulzări care au vizat această etnie.

"Nu a fost stigmatizare, fie că este rom, fie că este francez, trebuie să respecţi (n.r.legea). Dacă un rom se află în ilegalitate, ministrul de interne are datoria să îl repatrieze în România. Fie că eşti rom sau nu, trebuie să respecţi regulile Republicii. Nu am fost ales pentru a nu respecta legea", a spus Sarkozy.

Preşdintele francez a comentat şi declaraţia comisarului european pentru Justiţie cu privire la problema romilor în Franţa. În urmă cu câteva luni, Viviane Reding a făcut o paralelă între expulzarea romilor şi deportarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial.

"O doamnă a făcut o comparaţie ruşinoasă şi deranjantă, nu numai pentru evrei, ci pentru toţi cei care au trăit Shoah ca o dram a secolului al XX-lea", a spus Sarkozy.

Franţa a repatriat de la începutul anului peste 8.000 de ţigani români şi bulgari şi a distrus sute de tabere ilegale. Uniunea Europeană a ameninţat Parisul cu declanşarea unei proceduri de infringement pentru aplicarea insuficientă a unei directive europene din 2004, privind libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene.

Sarkozy, despre repatrieri


×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy romi repatriere România
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close