Antena 3 CNN Externe Sarokzy remaniază guvernul după eşecul din alegeri

Sarokzy remaniază guvernul după eşecul din alegeri

Sarokzy remaniază guvernul după eşecul din alegeri
Sursa foto: sarokzy
23 Mar 2010   •   03:19

Preşedintele france Nicolas Sarkozy l-a demis pe ministrul muncii şi a schimbat alte posturi din Cabinet, luni, după ce formaţiunile de stânga i-au învins pe conservatorii săi în alegerile regionale din Franţa - o înfrângere ce expune incapacitatea sa de a convinge publicul cu reformele sale economice.
Ministrul Muncii, Xavier Darcos, şi-a pierdut funcţia după ce a fost învins la la alegerile din regiunea vestică Aquitaine. 20 din membrii cabinetului lui Sarkozy au candidat pentru posturi regionale, dar toţi au pierdut.
Rezultatul de duminică ar putea reprezenta o nouă deschidere pentru potenţialii rivali ai lui Sarkozy- de la şeful FMI Dominique Strauss-Kahn în tabăra socialistă la fostul premier Dominique de Villepin în dreapta.
Alegerile îl lasă pe liderul francez slăbit înainte de două turnee importante- la summitul UE din Bruxelles, joi şi vineri, şi apoi o vizită în SUA.
Întretimp, de Villepin -duşmanul politic al lui Sarkozy- este aşteptat să anunţe un nou partid politic.
Remanierile guvernamentale au mai inclus şi alte posturi de direcţii şi servicii centrale.
Susţinătorii lui Villepin au precizat că acesta va anunţa noul partid în iunie şi va candida la alegerile prezidenţiale din 2012. Cei doi au fost cândva colegi de guvern, sub preşedinţia lui Jacques Chirac, dar au intrat în conflict pe diferendul cine să îi succeadă.
Astfel, premierul Francois Fillon rămâne în fruntea guvernului, a cărui strategie el urmează să o ajusteze fără să pună în discuţie reformele. În schimb, după obţinerea de doar 28 la sută contra 56 la sută pentru candidatul stângii, ministrul muncii şi afacerilor sociale Xavier Darcos este înlocuit cu ministrul bugetului Eric Woerth.
Un fidel al fostului preşedinte Jacques Chirac, deputatul Francois Baroin, va fi de acum înainte ministru al bugetului. Nicolas Sarkozy face de asemenea să intre în guvern un apropiat al inamicului său de dreapta, Dominique de Villepin.
Deputatul Georges Tron va fi însărcinat cu portofoliul funcţiei publice, ceea ce marchează dorinţa preşedintelui francez de a aduna toate familiile de dreapta, menţionează AFP


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: remanierea guvernului
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close