Antena 3 CNN Externe Şase militari americani ucişi în Afganistan, în explozia unei bombe artizanale

Şase militari americani ucişi în Afganistan, în explozia unei bombe artizanale

Şase militari americani ucişi în Afganistan, în explozia unei bombe artizanale
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
08 Iul 2012   •   23:59

Şase militari americani din cadrul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) au fost ucişi duminică în explozia unei bombe artizanale în estul ţării, au anunţat surse concordante, relatează AFP.
   
Naţionalitatea victimelor a fost confirmată de către un oficial american, sub protecţia anonimatului. Nici acest oficial şi nici ISAF nu au precizat condiţiile comiterii atentatului.
   
Estul Afganistanului constituie, alături de regiunea de sud, principala zonă a confruntărilor dintre forţele proguvernamentale, susţinute de ISAF, şi insurecţia condusă de talibani.
   
Un alt militar a fost ucis tot duminică în cursul unui atac al insurgenţilor în sud. Cel puţin 234 de militari din cadrul coaliţiei au fost ucişi de la începutul lui 2012, potrivit unui bilanţ furnizat de site-ul icasualties.
  
Îndepărtaţi de la putere la sfârşitul lui 2001 de către o coaliţie militară internaţională condusă de către Statele Unite, talibanii s-au angajat de atunci într-o rebeliune sângeroasă şi tenace împotriva Guvernului de la Kabul şi aliaţilor săi din cadrul NATO.
   
Armata şi poliţia afgane, dar şi trupele ISAF sunt principalele ţinte ale rebelilor, care utilizează ca principale arme atentatele sinucigaşe şi bombele artizanale.
   
Bombele artizanale îşi ratează adesea ţinta şi provoacă pierderi importante în rândul civililor. Potrivit unor statistici ONU, peste o treime dintre cei 3.021 de civili ucişi în 2011 - un număr record în cei 11 ani de conflict - au murit în explozia unor bombe artizanale.
   
Duminică, 18 civili care călătoreau cu un microbuz, un tractor şi un alt vehicul au fost ucişi în explozia a trei bombe artizanale, într-un district din provincia instabilă Kandahar (sud).
   
Coaliţia, care dispune în prezent de 130.000 de militari, efectuează o ofensivă importantă în estul ţării, în vederea eradicării rebeliunii, înaintea unei retrageri a majorităţii militarilor, prevăzută la sfârşitul lui 2014.


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close