Antena 3 CNN Externe Marele scandal de corupție zguduie guvernul lui Zelenski în plin război: cinci guvernatori și patru viceminiștri, dați afară într-o singură zi

Marele scandal de corupție zguduie guvernul lui Zelenski în plin război: cinci guvernatori și patru viceminiștri, dați afară într-o singură zi

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri din guvernul Ucrainei au fost demişi.

Marele scandal de corupție zguduie guvernul lui Zelenski în plin război: cinci guvernatori și patru viceminiștri, dați afară într-o singură zi
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Ian 2023   •   15:08

Anunțul a fost făcut marți de executivul de la Kiev și vine după alte demisii, demiteri și arestări.

Astfel, Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Oleksandr Staruh, guvernatorul din Zaporojie, Dmitro Jivîțki, guvernatorul regiunii Sumî, Iaroslav Ianuşevici, guvernatorul din Herson şi Oleksii Kuleba, guvernatorul Kievului, au fost schimbați din funcții, potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament.

Reznicenko a fost acuzat în presă că a atribuit contracte pentru reparații de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de partenera sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit publicațiilor ucrainene, Reznicenko și omologii săi din regiunile Sumî, Herson şi Zaporojie fac obiectul unor anchete judiciare.

Citește și: În cazurile de corupție se va proceda după legile războiului", promite un apropiat al lui Zelenski

Însă revocarea lui Oleksii Kuleba ar avea legătură cu numirea sa în cadrul administrației prezidențiale.

Guvernul ucrainean i-a demis, de asemenea, pe viceministrul Apărării, Viaceslav Şapovalov - a cărui demisie fusese anunțată mai devreme în cursul zilei de marți, pe viceministrul pentru Politici Sociale, Vitali Muzîcenko şi pe alți doi miniștri adjuncți ai Dezvoltării Teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, adjuncţi ai șefului Serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocați din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă vin după dezvăluirile presei cu privire la un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, la prețuri supraevaluate.

Primul mare scandal de corupție la Kiev vine în timp ce aliații decid dacă trimit sau nu tancuri Ucrainei

Este primul mare scandal de corupție izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară o serie de "decizii legate de personal" pe fondul acestui scandal.

Cazurile de corupție erau obișnuite în Ucraina înainte de invazia Rusiei, însă noul scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaților săi occidentali sporirea ajutorului militar şi financiar, pentru a face față Moscovei.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close