Antena 3 CNN Externe Scandal în Ungaria, după ce directorul Teatrului Naţional a închiriat o sală pentru Ziua României

Scandal în Ungaria, după ce directorul Teatrului Naţional a închiriat o sală pentru Ziua României

Scandal în Ungaria, după ce directorul Teatrului Naţional a închiriat o sală pentru Ziua României
Sursa foto: Foto: index.hu
18 Noi 2010   •   10:33

Directorul Teatrului Naţional din Ungaria, Robert Alfoldi, este considerat trădător pentru că a închiriat sala mare a instituţiei pentru o recepţie de Ziua României. Mai mulţi politicieni maghiari, precum şi diverse personalităţi consideră "o provocare" gestul românilor în condiţiile în care ziua de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de către Ungaria, în favoarea României, a teritoriilor din Transilvania stăpânite până în 1918.

Partidul extremist Jobbik l-a acuzat pe director că organizează un eveniment anti-ungar şi a ameninţat că va organiza o demonstraţie în faţa Teatrului chiar pe 1 decembrie. Partidul Creştin-Democrat aflat la guvernare a cerut secretarului de stat pentru cultură chiar demiterea directorului.

În replică, Robert Alfoldi a explicat că decizia sa nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale şi că spectacolul ar fi putut ajuta cele două ţări să devină mai apropiate prin intermediul culturii şi artei în ciuda trecutului lor.

"Când Institutul Cultural Român din Budapesta mi-a cerut să închiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, m-am gândit că spectacolul şi recepţia ar putea ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să devină mai apropiate prin intermediul culturii şi artei, în pofida trecutului lor furtunos", a declarat Alfoldi, într-un comunicat transmis MTI.

Potrivit hungarianambiance.com, autorizaţia dată românilor de către directorul Teatrului National a fost retrasă.

Ziua de 1 Decembrie marchează Adunarea Naţională de la Alba Iulia, care a declarat unirea Transilvaniei - la acel moment teritoriu ungar - cu România, în 1918.

Scandal în Ungaria


×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close