Antena 3 CNN Externe Scandal la nivel înalt. PE va da în judecată Consiliul UE. Motivul procesului - reforma Schengen

Scandal la nivel înalt. PE va da în judecată Consiliul UE. Motivul procesului - reforma Schengen

Scandal la nivel înalt. PE va da în judecată Consiliul UE. Motivul procesului - reforma Schengen
Sursa foto: Foto: turnbacktogod.com
de M.Z.    |    08 Iun 2012   •   12:58

Parlamentul European va da în judecată Consiliul UE la Curtea Europeană de Justiţie, a anunţat joi seara eurodeputatul Ioan Enciu, care este raportor al S&D (Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE) asupra pachetului de reformă Schengen.

Motivul îl reprezintă decizia Consiliului JAI (Justiţiei şi Afacerilor Interne) de a schimba baza legală a noului mecanism de evaluare Schengen, care prevede eliminarea Parlamentului European (PE) din procesul decizional.

Astfel, potrivit Agerpres, PE consideră că se "dovedeşte o lipsă gravă de respect faţă de Parlamentul European ca instituţie centrală a UE şi o desconsiderare a principiului fundamental al liberei circulaţii în interiorul UE", motiv pentru care "se vede nevoit să dea în judecată Consiliul la Curtea Europeană de Justiţie".

Într-o reacţie comună alături de liderul S&D, Hannes Swoboda, şi de vicepreşedinta S&D Sylvie Guillaume, Ioan Enciu a subliniat că "nu putem permite ca spaţiul Schengen să fie subjugat intereselor egoiste şi arbitrare ale statelor membre, întrucât acesta reprezintă o realizare fundamentală şi nenegociabilă a întregii Uniunii în ansamblul său".

El a adăugat, de asemenea, că Parlamentul European va invita reprezentanţii Consiliului UE să ia parte la o dezbatere săptămâna viitoare, la Strasbourg, pentru a da explicaţii în legătură cu această decizie, văzută de întreg Parlamentul European ca un afront direct la adresa sa.

Parlamentul European se află în proces de negociere cu Comisia Europeană şi Consiliul UE, în procedura de co-decizie, asupra raportului privind crearea unui mecanism de evaluare pentru Schengen (primul raport din pachetul de guvernanţă Schengen).

Eurodeputaţii au decis să voteze cu privire la ambele rapoarte ale pachetului de guvernanţă Schengen pe 11 iunie, la Strasbourg, într-o şedinţă extraordinară a Comisiei LIBE.

Statele membre ale spaţiului Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilităţii de a restabili temporar controalele la frontierele interne, în caz de presiune migratorie incontrolabilă asupra uneia din frontierele lor externe, a anunţat preşedinţia daneză a Consiliului UE.

Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen să introducă din nou controale la frontierele lor naţionale "pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită timp de alte şase luni" în cazul în care "controlul asupra unei frontiere externe a spaţiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale".





×
Subiecte în articol: PE frontiere
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close