Antena 3 CNN Externe Scandalul interceptărilor: Franţa cere explicaţii SUA pentru spionarea cetăţenilor săi

Scandalul interceptărilor: Franţa cere explicaţii SUA pentru spionarea cetăţenilor săi

Scandalul interceptărilor: Franţa cere explicaţii SUA pentru spionarea cetăţenilor săi
Sursa foto: foto: rt.com
21 Oct 2013   •   14:27

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a anunţat luni că l-a "convocat imediat" pe ambasadorul Statelor Unite la Paris, după informaţiile potrivit cărora Agenţia de Securitate Naţională americană NSA a interceptat masiv comunicaţiile în Franţa, informează AFP.
 
"L-am convocat imediat pe ambasadorul Statele Unite care va fi primit în această dimineaţă la Quai d'Orsay", a declarat Fabius la sosirea la o reuniune europeană în Luxemburg.
   
"Astfel de practici între parteneri care aduc atingere vieţii private este total inacceptabilă. Trebuie să ne asigurăm, foarte rapid, că în orice caz ele nu mai sunt practicate", a adăugat Fabius în faţa presei.
   
El a reacţionat astfel la informaţiile difuzate de cotidianul francez Le Monde, potrivit cărora NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor, pe o perioadă de 30 de zile, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013.
   
Site-ul Le Monde citează documente ale fostului consultant al agenţiei americane Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor în iunie.
   
Fabius a anunţat că Franţa a reacţionat deja în această perioadă. "În mod vizibil, trebuie să mergem mai departe", a adăugat el luni, înainte de ase întâlni cu omologii săi din cadrul UE.
   
NSA dispune de mai multe modalităţi de colectare a informaţiilor, afirmă Le Monde. Când unele numere de telefon sunt utilizate în Franţa, ele activează un semnal ce declanşează automat înregistrare anumitor conversaţii.
   
Această supraveghere recuperează, de asemenea, mesajele telefonice şi conţinutul lor în funcţie de cuvintele cheie. În mod sistematic, NSA păstrează istoricul conexiunilor fiecărei ţinte, precizează cotidianul.
   

×
Subiecte în articol: NSA Laurent Fabius Edward Snowden Franta SUA
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close